Les mascletaes de les Fogueres tornen a la plaça dels Estels

Alacant ha disparat aquest dissabte la primera mascletà de Fogueres a la plaça dels Estels

La mascletà de les Fogueres 2022, des d'Alacant
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de juny 2022 - 06:30 Actualitzat: 18 de juny 2022 - 16:41

Les mascletaes han tornat aquest dissabte a la plaça dels Estels, després de dos anys de suspensió, de la mà de la pirotècnia Ferrández de Redovà, que ha disparat una mascletà fora de concurs des del punt neuràlgic de les festes.

Aquesta disparada ha sigut el preàmbul del XXXIII concurs de mascletaes que farà el tir d’eixida aquest diumenge, i que s’estendrà fins al divendres 24 de juny. Hi concorreran, per ordre, les pirotècnies Martí, Hermanos Sirvent, del Mediterrani, Zarzoso i Tamarit.

À Punt Mèdia ha emés aquesta i emetrá les pròximes mascletaes, fins al divendres 24 de juny, a partir de les 13:30 hores des d’un set instal·lat a l’avinguda del General Marvà d’Alacant. Ferran Cano i Maria Fuster són els encarregats de retransmetre les disparades.

A la vesprada, Alacant també viurà el lliurament de la bandera oficial de la Banda Municipal d'Alacant i l'entrada de bandes i comissions amb les colles de dolçainers i bandes de música.

Foguereres i foguerers durant la mascletà a la plaça dels Estels
Foguereres i foguerers durant la mascletà a la plaça dels Estels / Ernesto Caparros

Unes mascletaes no exemptes de polèmica

La disparada de les mascletaes al voltant de la font no ha estat exempta de polèmica, després que la plataforma cívica Salvem el Nostre Patrimoni va sol·licitar a la Fiscalia d’Alacant que es traslladara per a preservar el monument.

Una demanda a la qual es va sumar la Conselleria de Cultura, que va llançar un ultimàtum al consistori alacantí en el qual l’instava a protegir més l’emblemàtica font modernista de Bañuls, restaurada fa poc, o a traslladar les mascletaes a altres punts de la ciutat.

El trasllat va ser posteriorment rebutjat per la justícia, que va admetre les al·legacions presentades per l'Ajuntament. Un fet que la vicealcaldessa d’Alacant, Mari Carmen Sánchez, ha celebrat aquest dijous en Les notícies del matí: “El lloc de les mascletaes és la plaça dels Estels, perquè aquest lloc forma part de les tradicions”.

La col·locació del remat de la foguera oficial anticipa la plantà dels 224 monuments

Aquest divendres, la col·locació del remat de la foguera oficial ha sigut el preludi de la plantà dels 224 monuments adults, infantils i barraques de les Fogueres del retrobament. L'artista Pedro Espadero ha dirigit les tasques per a encaixar les dues cares que coronen la foguera oficial, Ars Amandi. Al llarg d'aquest dissabte s'ultimaran els detalls perquè estiga totalment acabat diumenge.

Luis Barcala, alcalde d'Alacant, ha elogiat "la creativa tasca del taller" per a "coronar la foguera" i que comence a "apreciar-se la magnitud d'un monument que ens retroba amb les nostres arrels i tradicions".

Moment de col·locació del remat de la foguera oficial
Moment de col·locació del remat de la foguera oficial / Ernesto Caparros

Més de tres mil efectius dels cossos i les forces de seguretat integren el dispositiu que vetlarà per la seguretat de les festes. Per primera vegada, la Policia Local i els bombers del servei de prevenció, extinció d'incendis incorporaran quatre drons a l'operatiu. Participaran en la prevenció de possibles botellots i controlaran i vigilaran des de l'aire les mascletaes, la Plantà, la Cremà.

També et pot interessar

stats