Veïnat d’Alacant demana a la Fiscalia que es deixen de fer mascletaes a la plaça dels Estels per a preservar-la

L'equip de govern afirma que la denúncia "no té cap classe de viabilitat jurídica" i que han reduït la quantitat de les disparades com a mostra de la seua preocupació pel monument

Mascletà de la pirotècnia Hermanos Sirvent en la plaça dels Estels en una imatge d'arxiu
Mascletà de la pirotècnia Hermanos Sirvent a la plaça dels Estels en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'associació alacantina Salvem el Nostre Patrimoni ha denunciat davant la Fiscalia d'Alacant l'alcalde, Luis Barcala, i els regidors de Festes i Cultura, Manuel Jiménez i Antonio Manresa, respectivament, per un presumpte delicte contra el patrimoni històric arquitectònic, contra el patrimoni urbanístic i per prevaricació per mantindre les mascletaes en la plaça d'Estels durant les Fogueres.

El col·lectiu havia sol·licitat amb anterioritat un canvi d'ubicació per a la pirotècnia després de la rehabilitació del principal monument perquè sosté que les explosions de pólvora "atempten contra la font de llevant, una obra modernista de l'escultor Bañuls construïda el 1931", segons expliquen en un comunicat.

Per això, ara sol·licita al Ministeri Públic que incoe procediment jurisdiccional penal per al compliment de la llei de patrimoni cultural valencià, i que se suspenguen les mascletaes perquè la plaça del Estels "està declarada bé de rellevància local i el monument està inclòs en el catàleg general de protecció de la ciutat elaborat el 2020". A més, segons l’ordenança municipal que regulada l'ús dels focs artificials, no es poden fer disparades prop d’aquestes zones protegides, denuncien. 

El col·lectiu exposa que el monument "ha patit en els últims anys un procés de degradació dels materials i progressió del mal per damunt d'un procés normal de l'envelliment" i argumenten que aquest deteriorament es deriva les mascletaes. Per això, afirmen, "temem per la seua existència".

La denúncia aporta les conclusions d'informes encarregats a un equip d'enginyeria de la Universitat d'Alacant per l’administració local en 2016 que sosté que les mascletaes "causen danys irreparables al monument, de caràcter progressiu i successiu pels valors tan rellevants de les vibracions que es generen en cada acció de les detonacions de la pólvora".

Subratlla que, després de diverses intervencions "de tota classe", s'ha pogut estabilitzar el "progressiu" estat de deterioració del monument i qualifica de "brutalitat" que l'Ajuntament decidisca mantindre les disparades a l'emblemàtica ubicació i, a més, que ho anuncie en internet.

Per això sostenen que el més raonable per a no causar danys irreparables al monument "és el canvi de lloc", i han convocat una concentració a la plaça dels Estels per a aquest dissabte 28 de maig, "en defensa de la festa sense danyar el patrimoni".

Sense base jurídica

Els portaveus de l'equip de govern –PP i Cs–, Manuel Villar i Antonio Manresa, han assenyalat, després de la roda de premsa de la junta de govern local, que aquesta denúncia no té "base jurídica". A més, defenen que s'han reduït a la meitat les disparades com a "mostra" de la preocupació per l'estat de conservació de la font.

Manresa ha assegurat que l'informe de la UA va revelar que el mal ocasionat pel pas del Tram és superior en el còmput global anual que el que es produeix per les disparades de les mascletaes.

També et pot interessar

stats