Les macletaes de Fogueres en l’aire: Cultura demana a Alacant les mesures de protecció de la font de Llevant

La Generalitat deixa la porta oberta al trasllat de les disparades, però l’alcalde ja ha anunciat que “no es mouran”

La plaça dels Estels, amb l'emblemàtica font al centre, en una imatge d'aquest dijous
La plaça dels Estels, amb l'emblemàtica font al centre, en una imatge d'aquest dijous / À Punt NTC

O es protegeix més la font de Llevant o no es podran disparar les mascletaes de Fogueres, previstes a partir del dia 18 en la plaça dels Estels. És l’ultimàtum que ha llançat la Conselleria de Cultura a l’Ajuntament d’Alacant amb el propòsit de protegir aquesta emblemàtica font de 1930 i al qual ja ha respost l’alcalde, Luis Barcala, amb contundència. “Les mascletaes no es mouran dels Estels”, responia a l’advertència.

Aquest ultimàtum es desprén de l'última comunicació que ha remés la Generalitat al consistori. Es tracta d'un informe instant-lo a comunicar abans de deu dies quines mesures de protecció té previstes per a aquesta gran font de Daniel Bañuls, que va ser restaurada l’any passat amb fons municipals. Cultura demana, a més del detall d’aquestes mesures de preservació, que se'n justifique la idoneïtat.

El Servei Territorial de Cultura deixa la porta oberta a una alternativa: el trasllat de les mascletaes a un altre punt de la ciutat. Es tracta d'una petició que també demanava l'associació alacantina Salvem el Nostre Patrimoni, qui ha denunciat davant la Fiscalia d'Alacant l'alcalde i dos regidors per un presumpte delicte contra el patrimoni històric arquitectònic, contra el patrimoni urbanístic i per prevaricació per mantindre les mascletaes a la plaça dels Estels.

Les reaccions de l’Ajuntament d’Alacant no s’han fet esperar. “No permetrem que les mascletaes es moguen dels Estels, perquè els Estels és el lloc on els alacantins volen que es disparen les mascletaes”, manifestava aquest dijous l’alcalde.

Per a Barcala, el requeriment de la Conselleria de Cultura és una “amenaça del Consell” a la festa de les Fogueres. “És inadmissible aquesta nova amenaça”, indicava. “Els alacantins no ens mereixem aquest enèsim atac de l’esquerra contra les mascletaes dels Estels”, afegia l’alcalde.

No s’atrevirien a fer el mateix amb les mascletaes de València Luis Barcala - Alcalde d'Alacant

Davant el suggeriment de traslladar les disparades a un altre punt de la ciutat, Luis Barcala s’ha preguntat si ocorreria el mateix en el cas de les mascletaes de les Falles: “No s’atrevirien a fer el mateix amb les mascletaes de València”.

En aquesta línia, el primer edil plantejava què pot passar si, complit el termini de deu dies i lliurat l’informe referit a les mesures de protecció de la font dels Estels i l’entorn, aquest informe “no agrada” a la Generalitat: “No entenc quin interés tenen a vetar que les mascletaes es disparen ahí. Si no els agrada l’informe, què faran?”, es preguntava Luis Barcala.

El programa de mascletaes d’enguany compta amb menys disparades que en anys anteriors. Només se'n dispararan set, la primera el dia 18. En l’últim any que es van celebrar les Fogueres, el 2019, abans del parèntesi obligat per la pandèmia n'hi va haver tretze.

A més de les disparades, enguany també hi haurà una reducció substancial de la pólvora que es dispararà. A la plaça dels Estels està permés disparar un màxim de 150 quilos, però enguany només tres de les set pirotècniques han confirmat que en llançaran més de 130 quilos. 

També et pot interessar

stats