La 33a Mostra Internacional de MIM de Sueca abaixa el teló amb èxit d'assistència

Pels diversos espais emblemàtics de la ciutat han passat companyies valencianes i d'arreu de l'Estat espanyol i del món

Espectacle Ta-k-ta, escenificat en el Sequer Casal Jove de Sueca / Mostra Internacional de MIM de Sueca

Aquest diumenge la 33a Mostra Internacional de MIM de Sueca (Ribera Baixa) s’acomiada dels espectadors i abaixa el teló fins al 2024, després de cinc jornades que han sigut un èxit d'assistència, amb tots els espectacles penjant el cartell d'aforament complet. Per a aquesta edició, que s’ha celebrat del 13 al 17 de setembre i porta com a lema "Indisciplina", el festival ha tingut la presència de companyies valencianes i d'altres vingudes d'arreu de l'Estat espanyol i del món.

El MIM de Sueca es converteix cada tercera setmana de setembre en un dels festivals del gest més importants d'Espanya, amb més de 25.000 espectadors comptabilitzats en les últimes edicions. A més, la mostra ha sabut conjuminar el vessant d’exhibició per al gran públic amb un programa formatiu amb tallers, cursos i classes magistrals.

Diversos espais emblemàtics de la ciutat s’han convertit en els escenaris del MIM al llarg d'aquesta setmana: el Centre Municipal Bernat i Baldoví, l'Espai Joan Fuster, la plaça de Sant Pere, el molí del Passiego, la Sala Els Porxets, el Sequer del Casal Jove, el passeig de l’Estació, el passatge del carrer de Sant Cristòfol, el Poliesportiu Cobert, el Casal Jove i el pàrquing de la ronda del País Valencià. Milers de suecans, suecanes i gent vinguda de fora han omplit les graderies i els seients i han gaudit dels espectacles programats.

Propostes variades i multiculturals

Entre les propostes valencianes que han protagonitzat aquesta edició del MIM hi ha Voràgine, una producció de l'Institut Valencià de Cultura escrita i dirigida per Pepa Cases; Ta-k-ta, de la companya Marroch, que s'ha estrenat de manera absoluta per a la mostra; FERRAMENT(R)ES, de la companyia La República del Lápiz, que també es representa per primera vegada damunt dels escenaris, i Ami-go!, de Murmuyo, a càrrec d'un mim a mig camí entre València i Xile.

D'arreu de l'Estat espanyol també hi han participat un grapat de companyies, especialment de Catalunya, que encapçala el rànquing, amb huit propostes. Entre altres, Hotel Flamingo, de Clownic; Ma Solitud, de Guillem Albà, i Libèl·lula, de Toti Toronell. També s'han escenificat obres de les Balears, amb Téntol, de la companyia Manipulats; del País Basc, amb Otempodiz, d'Ertza; i de Navarra, amb La medida que nos ha de dividir, de Qabalum.

Pel que fa a la representació internacional, pels escenaris del MIM han passat artistes de Portugal, amb l'espectacle Passagem, representat per Projectos de Intervenção Artística; de França, amb Questo lavoro sull'arancia, de Les 3 plumes; de Bèlgica, amb Room Service, d'O Quel Dommage, i dels Països Baixos, amb Into Thin Air, de Panam Pictures.

Per a aquesta edició el mateix MIM de Sueca ha presentat una obra pròpia titulada El veí del costat, una peça col·lectiva feta per veïnes i veïns de la localitat que reflexiona al voltant de la identitat, de la cultura i de les relacions humanes.

A més, la direcció també ha programat activitats paral·leles relacionades amb el món de les arts escèniques. Per una banda, s'han fet diverses projeccions del documental Vosotros tenéis los relojes, nosotros tenemos el tiempo…, un audiovisual que ens acosta a la realitat de dos moçambiquesos que es llancen a l'aventura de dedicar-se a les arts escèniques i, per altra banda, la impartició d'una classe magistral per Julieta Gascón i José Antonio Puchades, dos artistes pertanyents a la companyia de mim, teatre físic i dansa Zero en Conducta.

També et pot interessar

stats