Revolució total en l'ocupació del futur: els llocs de treball que venen
Un informe publicat pel Fòrum Econòmic Mundial preveu que un quart del mercat laboral es veurà afectat en el pròxim lustre per les transformacions tecnològiques i mediambientals, així com pels canvis geopolítics i socials
L'economia global s'enfronta a una transformació massiva del mercat laboral. El 23% de les ocupacions seran diferents l'any 2027, segons prediu un informe centrat en el futur del món del treball i publicat aquest dilluns pel Fòrum Econòmic Mundial, també conegut com el Fòrum de Davos. La revolució que marca el quinquenni que ve implicarà la creació de 69 milions de faenes noves i, de manera paral·lela, la desaparició de 83 milions d'ocupacions. El saldo net deixa una reducció de catorze milions de llocs de treball, l'equivalent al 2% de l'ocupació total en l'actualitat.
L'anàlisi s'ha elaborat sobre la base de les respostes de més de 800 empreses sondejades, que han identificat que l'ocupació del futur estarà impulsada per la transició ecològica, els estàndards mediambientals, socials i de governança, i la localització de les cadenes de subministrament. Així mateix, l'adopció de tecnologia avançada i la digitalització tindran una forta influència i un impacte positiu en el món laboral.
Les companyies enquestades no dubten a assenyalar que el comerç digital liderarà la creació de treball: almenys dos milions de llocs nous. La gestió de macrodades (big data) és el sector que ocupa la primera posició entre els creadors d'ocupació, com a analista o científic de dades, i experts i expertes en macrodades. D'igual forma es necessitaran almenys un 30% més d'especialistes en aprenentatge de robots d'intel·ligència artificial i experts en ciberseguretat.
Davant d'aquesta perspectiva, la directora executiva del Fòrum Econòmic de Davos, Saadia Zahidi, ha assenyalat que l'avanç de la intel·ligència artificial i altres tecnologies augmentaran les incerteses que ja s'havien instal·lat a conseqüència de la pandèmia i de les crisis econòmica i geopolítica.
Les empreses enquestades apunten que en els pròxims anys donaran prioritat a la formació de la plantilla per a la utilització de la intel·ligència artificial i les macrodades.
Del costat dels perdedors figuren els treballs d'oficina. Els primers afectats, els que més ràpid tendiran a desaparéixer són els de caixers i empleats encarregats d'introduir dades en els ordinadors. Segons l'informe, les tasques automatitzades en l'actualitat són quasi les mateixes que tres anys arrere. En total, el 34% de les labors estan automatitzades, només un 1% per damunt del 2020.
En termes absoluts, l'augment més important d'ocupacions tindrà lloc en l'educació i en l'agricultura, encara que la formació tindrà un rol central en les oportunitats que es generen. L'estudi estima, en aquest sentit, que el 44% de les habilitats de cada treballador o treballadora requeriran una posada al dia.