Quins són les faenes que perillen amb la intel·ligència artificial GPT?

Les professions més exposades segons l'estudi de la Universitat de Pennsilvània i l'empresa OpenAI serien periodistes, escriptors, matemàtics, comptables i auditors i dissenyadors d'interfícies web

Imatge amb la tecnologia Ghat GPT
Imatge amb la tecnologia Ghat GPT / MMD Creative

La Universitat de Pennsilvània i les empreses OpenAI i OpenResearch han publicat una investigació que aborda com els models d'intel·ligència artificial GPT (Generative Pretrained Transformer) podrien afectar el mercat laboral dels Estats Units.

Els matemàtics, els escriptors i autors, els dissenyadors d'interfícies web i digitals, els periodistes i els comptables i auditors, entre d'altres, són els més amenaçats, amb un 100% d'exposició, segons OpenAI. Els treballs qualificats amb ocupacions relacionades amb la programació i la redacció són els més afectats.

"Són aquelles ocupacions en les quals estimem que el programari basat en GPT poden estalviar als treballadors una quantitat significativa de temps per a completar una gran part de les seues tasques, però no necessàriament suggereix que aquestes puguen ser completament automatitzades per tecnologies", aclareixen en l'estudi.

Per a dur a terme la investigació, els investigadors han analitzat 19.262 tasques i 2.087 processos de treball descrits en una base de dades que inclou 1.016 llocs de treball.

El 19% dels treballadors tindrien un impacte del 50% de les tasques que fan

L'estudi destaca que prop del 19% dels treballadors podrien veure un impacte en, almenys, el 50% de les seues tasques per les capacitats del model de programari de GPT.

Segons assenyala, la influència que tindria aquest tipus d'intel·ligència artificial "abasta tots els nivells salarials, i els treballs de més ingressos s'enfronten, potencialment, a una major exposició".

Quins són els treballs menys afecats?

Per contra, els treballs menys afectats són els relacionats amb les ciències i el pensament crític i els que manquen d'estudis formals, per exemple, operadors de maquinària, cuiners, obrers o mecànics, entre molts altres.

No obstant això, l'estudi indica més que una amenaça, la intel·ligència artificial (IA) s'anirà adherint com una eina de treball. A més, pot arribar a influir en els resultats de la productivitat laboral, "la qual cosa planteja un desafiament per a les futures polítiques i la regulació de la IA", conclou la investigació.

Percentatge d'exposició de les ocupacions a la intel·ligència artificial GPT
Percentatge d'exposició de les ocupacions a la intel·ligència artificial GPT / University of Pennsylvania

També et pot interessar

stats