La vacuna de Pfizer podria començar a administrar-se en menors de 5 a 12 anys a partir de la tardor

L'assaig clínic, ja en fase 3, llança resultats prometedors en no haver detectat pràcticament efectes secundaris

Dos xiquets amb mascareta fan quarantena a casa
Dos xiquets amb mascareta fan quarantena a casa

Els estudis clínics per a provar la vacuna contra el coronavirus en menors de 12 anys avancen a molt bon ritme i amb resultats prometedors, fins al punt que a partir de la tardor l'antigen podria començar a administrar-se al col·lectiu sempre que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) en done el vistiplau. Així ho ha confirmat aquest dimarts el president de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària, Fernando García-Sala, en Les notícies del matí de la ràdio d'À Punt Mèdia. 

Amb la vacunació de la població adulta pràcticament completada i la dels adolescents a partir de 12 anys ben encarrilada, l'únic tram poblacional que falta per protegir davant la Covid-19 eren els menors d'aquesta edat. Fins ara no se'ls ha pogut vacunar perquè, de moment, no hi ha cap vaccí autoritzat pels organismes reguladors per a administrar-se en persones de menys de 12 anys. 

Els assajos clínics s'estan realitzant amb les vacunes de Pfizer i Moderna, encara que el primer —ja en fase 3— és el que porta més avantatge i llançarà abans els resultats. Segons ha explicat García-Sala, més de cent centres de diversos països participen en l'estudi, entre d'altres, Finlàndia o Polònia. Espanya també hi està present a través de l'Hospital 12 de Octubre, a Madrid. 

Per a provar l'eficàcia de la vacuna s'han establit tres franges d'edat: de 5 a 12 anys, de 2 a 5 anys i de 6 mesos a 2 anys. Serà aquest l'orde que es seguirà també per a immunitzar la població que falta, per això els estudis se centren ara mateix en el primer grup, amb una mostra de més de 4.500 xiquets i xiquetes. El pediatra García-Sala estima que els resultats dels assajos estaran disponibles a partir de setembre o octubre, però avança que estan sent molt satisfactoris perquè s'ha comprovat que pràcticament no hi ha efectes secundaris després d'haver-los vacunat: "Alguns han tingut febre lleu, un malestar que a les 24 hores ha desaparegut", ha puntualitzat. 

Si es compleixen les previsions i l'EMA avala l'ús del medicament, aquesta mateixa tardor es podria estar vacunant ja la xicalla de 5 a 12 anys amb Pfizer. La possibilitat d'immunitzar tot l'alumnat de primària seria un avanç cabdal per a augmentar la seguretat en els centres educatius, que encadenen enguany el tercer curs marcat per la pandèmia

Mentre s'autoritzen les vacunes a la població menor de 12 anys, Fernando García-Sala recorda que la millor manera de protegir-los és complir fil per randa les mesures sanitàries: distància interpersonal, mascareta, neteja de mans i ventilació. L'expert ha remarcat especialment aquest últim punt: "Les escoles haurien de disposar de filtres HEPA, molt importants per a purificar l'aire, perquè s'ha vist que els aerosols són causants de la propagació del virus". 

El pediatra, en tot cas, ha remarcat que les vacunes no acaben amb el risc d'infecció, sinó que minimitzen el risc de patir un quadre greu de Covid-19, i que per això cal seguir protegint-se davant el virus. 

També et pot interessar

stats