Més docents, menys alumnat i acompanyament emocional per la pandèmia: les claus del curs escolar 2020-2021

La conselleria vetlarà per l'estabilitat emocional de l'alumnat amb un nou model d'orientació i més professionals

Un grup d'alumnes alçant la mà en una classe en una imatge d'arxiu
Un grup d'alumnes alçant la mà en una classe en una imatge d'arxiu / Shutterstock

El curs escolar 2021-2022, el tercer en pandèmia, començarà el pròxim 8 de setembre amb un 2,4% més de professors i un 0,35% menys d'alumnat, 136 centres escolars en obres i la previsió de 16 centres nous abans de final de curs.

Així ho han explicat el conseller d'Educació, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic, Miguel Soler, en una roda per a explicar l'inici del nou curs, que comptarà amb 77.916 docents —5.042 més— i una previsió de 787.565 d'alumnes (2.753 menys) d'Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i FP. La ràtio mitjana baixarà a 20,7 alumnes per grup, un punt menys que fa un any.

El nou curs escolar continua condicionat per la pandèmia. Ara amb l'alumnat major de 12 anys amb almenys una dosi de la vacuna i el personal dels centres immunitzat al complet.

Suport emocional a l'alumnat per la pandèmia

El titular d'Educació ha explicat que dedicarà 34,9 milions d'inversió especifica en material de seguretat i neteja per a garantir les pautes sanitàries i que més allà de la salut física de l'alumnat, vetlarà per la mental. "Estem molt centrats a realitzar un intens acompanyament educatiu i emocional de l'alumnat", ha explicat Marzà, que ha anticipat "un nou model d'orientació educativa per a fer front a les seqüeles psicològiques en l'alumnat provocades per la pandèmia", ha explicat Marzà.

En aquest sentit, ha informat de la incorporació, per primera vegada als centres, de personal d'orientació a l'equip de professorat de cada centre d'Infantil i Primària, seguint el model ja establit en els instituts.

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, durant la roda de premsa
El conseller d'Educació, Vicent Marzà, durant la roda de premsa / À Punt NTC

S'han creat sis noves unitats d'atenció i la xifra d'orientadors i orientadores augmenta fins ls 1.452 professionals, un 37,2% més.

La conselleria també treballa en un programa específic de salut mental i emocional per a abordar l'impacte psicològic i emocional de la pandèmia en l'alumnat i ha creat un nou protocol de prevenció de suïcidis que, segons explica, aclareix les pautes d'ajuda i intervenció.

Un 6% d'alumnat més en FP

En FP, el curs s'inicia amb 6.526 noves places gràcies a l'obertura de 197 cicles formatius i 23 cursos d'especialització nous al llarg del territori.

Segons Miguel Soler, “la previsió és de 106.419 alumnes de FP, un 6% més que el curs passat i un 26% més que fa sis cursos. Això es deu a dos factors: l'increment que estem fent de l'oferta formativa ajustada a les necessitats del teixit productiu i a les grans oportunitats d'ocupabilitat futura que tenen aquests estudis”.

Educació també ha anunciat nous passos cap a la digitalització educativa, mitjançant la implantació d'una nova plataforma educativa digital, la formació del professorat o la dotació de 80.000 tauletes i portàtils a les aules.

140.000 beques de menjador i més diners per al Bo Infantil

El secretari autonòmic també ha estimat en 140.000 xiquets i xiquetes els beneficiaris de la beca menjador. Soler també ha recordat que el 88% de les famílies opten pels bancs de llibres gratuïts de Xarxa Llibres i que Educació ja ofereix més de 18.000 places gratuïtes en aules de 2 anys.

Enguany també augmenta la inversió en el Bo Infantil a 61 milions d'euros, un 10% més que el curs passat “perquè les famílies no tinguen problemes econòmics per a accedir a la xarxa 0-3 anys d'escoles infantils privades i les mateixes escoles tinguen més alumnat”, ha explicat Soler. Cal recordar que aquest curs augmenten els màxims d'ajuda d'aquest bo en el tram de 2 a 3 anys i es passa de 180 a 220 euros d'ajuda màxima al mes.

El secretari autonòmic d'Educació, Vicent Soler
El secretari autonòmic d'Educació, Vicent Soler / À Punt NTC

També et pot interessar

stats