Què és un filtre HEPA i per què és efectiu per a eliminar la Covid-19 de l'aire

Un tècnic del CSIC explica a À Punt com funciona aquest mecanisme per a purificar espais interiors.

VÍDEO | Què és un filtre HEPA i per què és efectiu per a eliminar la Covid-19 de l'aire

La transmissió de la Covid-19 a través d'aerosols és una via de contagi ja acceptada entre la comunitat científica i les autoritats sanitàries. L'arribada del fred aboca inevitablement la població a passar més temps en llocs tancats, una acció que contradiu la principal recomanació dels experts davant del virus: prioritzar l'activitat sempre en exteriors.

Però, quan això no és possible, la solució és netejar l'aire de les partícules dolentes per a la salut, entre altres el SARS-CoV-2, que pot estar actiu més de tres hores en forma d'aerosols, segons han evidenciat en un estudi conjunt el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Associació Mesura. "La guia mostra un camí molt clar perquè la situació epidemiològica millore", ha apuntat l'investigador del CSIC José Manuel Felisi durant la presentació del document, aquest dilluns.

El govern valencià ha anunciat aquest dimarts que distribuirà entre les escoles finançades amb fons públics 8.000 aparells amb filtres HEPA H13 per a purificar l'aire. À Punt ha contactat amb l'expert del CSIC, que ha participat en l'estudi que ha assessorat el Consell, per a explicar com funcionen aquests mecanismes i per què són una tecnologia eficaç contra la Covid-19.

Què és un filtre HEPA i com funciona?

La denominació prové de l'acrònim anglés High Efficiency Particulate Arresting, que es refereix a un filtre d'aire de partícules d'alta eficiència. Aquests equips estan formats per una malla de fibres distribuïdes de manera que poden retindre partícules fines i ultrafines que viatgen suspeses en l'aire, entre les quals bacteris, pols o el mateix virus. D'aquesta manera, l'aparell agafa una quantitat d'aire i el torna a expulsar a la sala, ja sense les partícules nocives.

Per què és efectiu i segur?

Abans de quedar certificats, aquests purificadors passen diversos controls. A la Unió Europea s'estableix que els filtres HEPA han d'eliminar almenys el 99,95% de les partícules, segons s'arreplega en les normes ISO 29463 i EN 1822-1.

Felisi destaca l'absència d'efectes secundaris en la salut de l'individu com una de les particularitats d'aquesta tecnologia. Altres alternatives com ara l'ozonització d'espais alliberen en l'aire oxidants que després entren en el sistema respiratori i són perjudicials per a les mucoses, que actuen com la primera barrera que té l'ésser humà contra els virus i bacteris.

Quin és la grandària adequada?

La grandària de l'habitació que s'ha de netejar és un paràmetre important per a decidir la grandària que ha de tindre l'aparell, que haurà d'estar vinculat a l'espai. “Com més gran és l'aula, requerirà un filtre major”, explica Felisi. Però també cal tindre en compte que, com més xicoteta és l'habitació, més vegades s'ha de renovar l'aire.

El nivell d'ocupació també hi influeix perquè, quantes més persones hi haja, més augmenta la taxa de filtració (és a dir, la quantitat d'aire que neteja).

On s'ha de col·locar?

La ubicació del mecanisme és una altra qüestió fonamental que s'ha de tindre en compte. La ubicació ideal, segons ha apuntat el tècnic del CSIC, és que estiga al més prop possible de la font de contaminació, és a dir, el cantó menys ventilat de l'habitació. Si s'instal·la prop d'obertures (per exemple, portes o finestres), l'aparell pot agafar indistintament aire de fora o dins de l'habitació.

I el preu?

L'enginyer José Manuel Felisi estima que un filtre HEPA efectiu sol costar entre 300 i 400 euros, però afegeix que depén del cabal de filtració que tinga. Per a garantir que estem en un espai segur, calen unes cinc filtracions o renovacions d'aire per hora. Aquest paràmetre, apunta l'expert, és la clau que hauria d'ajudar a triar l'aparell per a adaptar la potència que té a l'espai sobre el qual actuarà.

Com podem saber si l'aire està net?

La solució és instal·lar mesuradors de diòxid de carboni (CO2) junt amb el filtre, segons arreplega la guia de ventilació del CSIC. Aquest indicador permet mesurar la renovació de l'aire perquè nivells baixos de CO2 impliquen una reducció de la concentració d'aerosols. Un mesurador de CO2 és un aparell econòmic que ajudarà a comprovar si el sistema de ventilació pel qual s'ha optat és suficient.

També et pot interessar

stats