Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

La resposta immune disminueix un 20% dos mesos després de la segona dosi, segons un estudi

La investigació, elaborada per la Universitat de Northwestern, conclou que el fet d'haver passat la Covid-19 no garanteix necessàriament un nivell alt d'anticossos

Vials de Pfizer i de Moderna / Dado Ruvic (Reuters)

Dos mesos després de rebre la segona dosi de les vacunes contra la Covid-19 desenvolupades per Pfizer i Moderna, la resposta immunitària és un 20% menor, fins i tot en les persones que han passat la malaltia. Així ho conclou una investigació elaborada a la Universitat de Northwestern (Illinois, els Estats Units) publicada aquest dilluns en la revista Scientific Reports.

L'estudi pretenia mesurar quant de temps protegeixen les vacunes d'aquestes dues farmacèutiques, i en quin grau, davant de tres de les noves variants: la de Sud-àfrica (beta), la del Brasil (gamma) i la del Regne Unit (alfa).

Els participants en la recerca —persones adultes, de totes les races, de l'àrea de Chicago— foren seleccionats al començament de la pandèmia. Totes aquestes persones van enviar mostres de sang dues o tres setmanes després de rebre la primera i la segona dosi de vacuna, i noves mostres dos mesos després de tindre la pauta completa. Ja en el laboratori, l'equip va comprovar el nivell d'anticossos neutralitzadors en cada fase.

"En analitzar les mostres de sang dels participants recollides unes tres setmanes després de la segona dosi, el nivell mitjà de protecció va ser del 98% (amb la variant original), la qual cosa indica un nivell molt alt d'anticossos neutralitzadors", explica Thomas McDade, biòleg de la Universitat de Northwestern. I més específicament, en comprovar el nivell d'anticossos després de la segona dosi en les variants emergents del Brasil, Sud-àfrica i el Regne Unit, l'equip de científics va constatar que era significativament menor, d'entre el 67% i el 92%. Quant a les mostres recollides dos mesos després de la segona dosi (pauta completa), la investigació va comprovar que la resposta dels anticossos disminuïa prop d'un 20%.

Haver passat la Covid-19 no garanteix un nivell alt d'anticossos

L'estudi també ha descobert que la resposta dels anticossos a la vacunació varia segons com haja sigut la infecció prèvia: qui havia passat el virus amb símptomes moderats tenia un nivell de resposta immune molt més elevada que qui havia donat positiu però havia sigut asimptomàtic o va tindre símptomes lleus.

La troballa és important perquè mostra que l'exposició prèvia al SARS-CoV-2 (el virus que causa la Covid-19) no garanteix un nivell alt d'anticossos, ni una resposta robusta en la primera dosi de la vacuna. "Moltes persones, i molts metges, assumeixen que qualsevol exposició prèvia al SARS-CoV-2 evita la reinfecció. Seguint aquesta lògica, algunes de les persones que han passat la malaltia pensen que no han de vacunar-se o, si es vacunen, pensen que només necessiten una dosi", adverteix McDade. A més, "en el cas de les persones que van tindre infeccions lleus o asimptomàtiques, la seua resposta d'anticossos a la vacunació és essencialment la mateixa que la de les persones que no han estat exposades prèviament", avisa l'investigador.

I encara que la investigació es va realitzar abans de l'aparició de la variant delta, que és altament contagiosa, les conclusions es poden extrapolar, asseguren els autors. "Respecte a la protecció després de la vacunació, la conclusió és la mateixa per a totes les variants, inclosa la delta: la vacuna proporciona una bona protecció, encara que no tan bona com per a la versió original del virus, per a la qual va ser dissenyada. Això, unit al fet que la immunitat disminueix amb el temps, augmenta la nostra vulnerabilitat a la infecció".

"Per tant, en aquest moment hi ha dos atacs: el de la variant delta i la disminució de la immunitat entre la primera onada de vacunats", conclou McDade.