L'edat redueix la resposta del sistema immune en els malalts de Covid

Un estudi internacional detecta que els majors de huitanta anys tenen més possibilitats de desenvolupar una Covid-19 greu

Resposta immunitaria

El 20% de pacients majors de huitanta anys afectats per Covid-19 greu tenen autoanticossos que inhibeixen la resposta del sistema immune, segons un estudi del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). L'anàlisi revela "que la probabilitat de desenvolupar anticossos erronis o —autoanticossos— que ataquen el propi sistema immunitari augmenta amb l'edat i constitueix un factor de risc per a desenvolupar Covid-19 greu". El treball s'ha publicat en la revista Science Immunology.

En treballs anteriors publicats en la revista Science el 2020 pel mateix grup d'investigadors del consorci internacional Covid Human Genetic Effort, es va observar que existeix un 10% de pacients afectats de Covid-19 greu que tenen autoanticossos neutralitzadors capaços d'anul·lar la funció de l'interferó i dificultar la defensa de l'organisme en cas d'infecció. El nou estudi reforça aquesta troballa i l'amplia, ja que mostra una major freqüència d'autoanticossos en persones d'edat avançada i aporta evidències que aquests autoanticossos existien ja abans de la infecció.

“En persones que no han patit Covid-19 s'observa el mateix patró, és a dir, major freqüència de persones amb autoanticossos en els grups de major edat”, explica Jordi Perez-Tur, investigador de l'Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC) i un dels autors de l'estudi juntament amb Anna Planas, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC). Tindre aquests autoanticossos, de fet, podria ser un indicador de mal pronòstic davant la Covid, agrega Planas.

Les persones majors van ser les més afectades durant la primera etapa de la pandèmia i fins a la vacunació massiva van ser el col·lectiu amb major mortalitat.

També et pot interessar

stats