El coronavirus està matant una persona cada mitja hora a la Comunitat Valenciana

El 80 % de les víctimes té més de 74 anys i la tercera part són usuàries de residències de majors.

La crisi de mortalitat pel coronavirus
La crisi de mortalitat pel coronavirus / Manel Castañeda

La virulència de la pandèmia de coronavirus està deixant un rastre de morts mai vist en la història recent. L’allau de xifres diàries dificulta calibrar la profunditat de la crisi de mortalitat que estem travessant des de fa 10 mesos. Tot i això, una única dada permet resumir la duresa del drama humà: el coronavirus ja està matant una persona cada mitja hora a la Comunitat Valenciana.

En aquests moments, la mitjana mòbil diària de set dies eleva a 45,7 les morts diàries. És el doble que fa només 12 dies (l'1 de gener era de 24), el que dona idea de l’acceleració de la corba de defuncions, la que més tarda a créixer de totes les que mesuren l’evolució de la pandèmia. Un ritme de 46 morts en 24 hores vol dir que cada 30 minuts, aproximadament, el coronavirus es cobra una vida al País Valencià.

El de la mitjana mòbil és un paràmetre estadístic que permet corregir les sèries de dades que tenen inconsistències o forts alts i baixos pel ritme de notificacions.

En el cas de les morts, la Conselleria de Sanitat Universal no les comunica cada dia, per això hi ha jornades de xifra rècord i d’altres sense cap informació, quan en realitat no és cert que un dia hi haja 50 defuncions, posem per cas, i un altre cap. La mitjana mòbil ho homogeneïtza tot per a tindre una radiografia més precisa del que està passant realment dia a dia en la pitjor crisi de mortalitat des que es tenen registres estadístics regulars.

El 80 % són majors de 74 anys

Enguany, Conselleria ha notificat 490 morts, 140 de les quals en residències de majors, la qual cosa confirma aquests centres com un dels principals escenaris de la crisi. Pràcticament la tercera part de totes les defuncions causades pel coronavirus segueixen produint-se en aquest àmbit. Fins ara cap protocol ha aconseguit acabar amb aquesta situació.

A més, segons el balanç de mortalitat diària (MoMo) que acaba de publicar l’Institut Carlos III, el 80 % de totes les víctimes mortals que es van produir en 2020 a les comarques valencianes són majors de 74 anys, amb a penes cap diferència per sexes.

El MoMo també conclou que en l’any passat hi van haver 3.457 morts més de les esperades per totes les causes, segons consta als registres civils valencians. Aquesta xifra supera en 482 el nombre de morts que les estadístiques oficials de Conselleria atribueixen al coronavirus (2.975). Això confirma, per tant, la profunditat de la crisi de mortalitat actual. I és que cap causa, natural o accidental, ha provocat tantes víctimes com el coronavirus des de la Guerra Civil. El pitjor és que el degoteig de morts no pararà de créixer, com a mínim, fins un mes després que arribem al pic de contagis, i el màxim encara no es veu gens prop en aquesta tercera onada.

També et pot interessar