La Comissió del Parlament Europeu sobre covid-19 aprova l'informe de les lliçons de la pandèmia

Proposen més control parlamentari durant emergències sanitàries o apostar per més producció europea de fàrmacs

Ple del Parlament Europeu a Estrasburg
Ple del Parlament Europeu a Estrasburg / Europa Press

La comissió especial del Parlament Europeu sobre la pandèmia de la covid-19 ha aprovat amb 23 vots a favor, 13 en contra i una abstenció, una sèrie de recomanacions per a millorar la gestió de crisi i la preparació de la UE davant de futures emergències sanitàries.

En el seu informe, els eurodiputats han analitzat l'impacte de la pandèmia, han avaluat l'eficàcia de les mesures comunitàries i nacionals i han formulat recomanacions específiques per a esmenar les llacunes i deficiències de la resposta a la covid-19.

Entre les principals propostes de la comissió especial figuren invertir més en sanitat, introduir plans de vigilància de les amenaces emergents per a la salut, fer proves de resistència dels sistemes sanitaris nacionals, augmentar la transparència de les activitats de contractació pública conjunta, millorar l'autonomia estratègica de la UE en matèria d'ingredients farmacèutics i medicaments clau i desenvolupar una estratègia de la UE per a fer front a la covid-19 persistent.

Així mateix, els eurodiputats han secundat que es protegisca millor el dret a la informació i la llibertat d'expressió i que es millore la comunicació en situacions de crisi i la transparència dels processos de presa de decisions. També que s'exercisca una supervisió parlamentària tant a escala nacional com de la UE quan s'adopte legislació d'emergència, i que es prenguen mesures concretes per a fer costat a les comunitats marginades, les minories i les persones desfavorides en temps de crisi.

L'informe aprovat posa el focus en la importància de “garantir la lliure circulació dels ciutadans europeus i evitar criteris diferents entre els països de la Unió”, com va ocórrer fins que finalment es va posar en marxa el certificat digital.

A més, posa l'accent en la necessitat de “prioritzar la cura de tots els pacients sense abandonar altres malalties, com va ocórrer durant la pandèmia, per exemple, amb el càncer” i de “parar atenció especial a la salut mental, aquesta pandèmia silenciosa que cada dia afecta més persones”.

D'altra banda, els eurodiputats demanen que s'incremente la inversió i la coordinació internacional per a augmentar la producció de vacunes, que es reforce la cooperació entre la UE i l'Organització Mundial de la Salut per a enfortir el Reglament Sanitari Internacional i abordar “qualsevol llacuna en el nou tractat sobre pandèmies”.

També et pot interessar

stats