La Generalitat ha d'abonar 12.000 euros a una doctora que es va contagiar de covid per falta de mitjans

L’INSS considera que es van incomplir les mesures de seguretat i salut laboral i insta a pagar

Metgessa d'atenció primària
Metgessa d'atenció primària, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ha instat la Generalitat al pagament d'11.965 euros a una doctora contagiada de covid per considerar que l'Administració "va incomplir les mesures de seguretat i salut laboral" quan l'afectada es va contagiar, el març de 2020, segons ha indicat aquest dijous CSIF en un comunicat.

El sindicat va presentar un escrit davant la Direcció Provincial de la Seguretat Social en què reclamava un recàrrec de prestacions econòmiques derivades d'un accident de treball el 17 de març del 2020. L’esmenat accident consistia en pneumònia per covid, a conseqüència de la qual la metgessa va patir unes lesions que li provocaren incapacitat temporal fins a abril del 2021, segons consta en l'expedient de l'INSS.

CSIF va al·legar falta de mesures de seguretat i va demanar que es resolguera en el sentit de condemnar la Conselleria de Sanitat al fet que, al seu exclusiu càrrec, abonara un recàrrec sobre les prestacions econòmiques derivades de l'accident de treball patit. El sindicat considera que la conselleria ha incomplit l'obligació legal de dotar els empleats amb els mitjans materials de protecció necessaris i suficients que garantisquen unes condicions mínimes de seguretat i salut en el treball.

En l’escrit, CESIF explica que el 31 de gener del 2020 va preguntar per escrit a la conselleria per les mesures de protecció davant la propagació de la covid, sense obtindre resposta. Al març del mateix any va arribar la pandèmia a Espanya “i els professionals de la sanitat van haver d'afrontar-la amb escassetat de màscares, EPI o bates”, recalquen.

La central sindical explica que la resolució emesa per l'INSS deixa clar que va existir un incompliment de mesures de seguretat i salut laboral i proposa un increment de les prestacions derivades d'un 30%, "i és responsable l'empresa Generalitat Valenciana". Aqueix recàrrec suposa 11.965 euros en el cas de l'afectada.

És el primer cas a la província de València en què l'INSS reconeix explícitament que es va produir un incompliment de mesures de seguretat per part de la Generalitat cap als treballadors els primers mesos de pandèmia i resol que, en conseqüència, ha d'abonar un recàrrec com a responsable.

També et pot interessar

stats