Un nou anticòs bloqueja totes les variants del SARS-CoV-2 al laboratori

Els investigadors indiquen que "comptar amb un tractament que siga eficaç a pesar que apareguen noves variants pot canviar les regles de joc a l'hora de combatre la infecció"

Imatge obtinguda per criomicroscopía electrònica de la proteïna Spike del virus SARS-CoV2 amb el nou anticòs unit
Imatge obtinguda per criomicroscopia electrònica de la proteïna Spike del virus SARS-CoV2 amb el nou anticòs unit / Andrea Modrego /CSIC

Un nou anticòs desenvolupat en laboratori aconsegueix bloquejar totes les variants del SARS-CoV-2, incloses les subvariants d'òmicron que circulen actualment, la qual cosa obri les portes a poder iniciar pròximament un assaig clínic per a provar-lo en humans. Es tracta d'un anticòs monoclonal, una proteïna del sistema immunitari desenvolupada al laboratori, que s'ha batejat com 17T2.

L'estudi l'han dut a terme l'Institut d'Investigació de l'Hospital de la Mar, el Centre Nacional de Biotecnologia del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CNB-CSIC) i la Unitat de Tecnologies de Proteïnes del Centre de Regulació Genòmica (CRG).

El treball, en el qual també ha participat un equip científic del Ciber de Malalties Infeccioses, l'ha publicat la revista Nature Communications.

L'aïllament del nou anticòs ha sigut possible gràcies a les mostres de sang d'un pacient infectat del SARS-CoV-2 el març del 2020, durant la primera onada de la pandèmia.

A partir d'aquestes mostres, es van seleccionar alguns limfòcits B, les cèl·lules de la sang encarregades de produir els anticossos. En concret, es van triar aquells que generaven anticossos específics contra la proteïna de l'espícula, que és la que permet al virus SARS-CoV-2 infectar les cèl·lules humanes, multiplicar-se i desencadenar la malaltia, la covid.

Tècniques d'enginyeria genètica

Mitjançant tècniques d'enginyeria genètica, el personal investigador va reproduir aquests anticossos al el laboratori, en fase preclínica de la investigació.

Els científics van avaluar in vitro la seua activitat neutralitzadora, és a dir, la seua capacitat d'unir-se al virus i bloquejar-lo, davant de les diferents variants del SARS-CoV-2 existents fins ara.

Així, els investigadors van poder seleccionar l'anticòs que aconseguia neutralitzar-les totes, incloent-hi XBB.1.16 i BA.2.86, de les quals es deriven les variants més preocupants actualment.

"El nostre anticòs manté l'activitat neutralitzadora davant de totes les variants del SARS-CoV-2", ha celebrat la doctora que ha liderat l'estudi, Giuliana Magri, de l'Institut d'Investigació de l'Hospital de la Mar.

Un dels primers autors de l'estudi i investigador de l'IrsiCaixa, Benjamin Trinité, ha ressaltat que "les últimes variants del virus han incorporat desenes de mutacions que dificulten el treball dels anticossos desenvolupats amb anterioritat, ja que no es poden unir amb tanta eficàcia".

Potencial candidat per a intervencions preventives i de tractament de la infecció

Així doncs, "comptar amb un tractament que siga eficaç a pesar que apareguen noves variants del SARS-CoV-2 pot canviar les regles de joc a l'hora de combatre la infecció", ha destacat.

Els investigadors van analitzar també en un model de ratolí no sols la capacitat terapèutica de l'anticòs, sinó també l'activitat profilàctica preventiva, i van observar que redueix de manera significativa les lesions als pulmons i la càrrega viral.

D'aquesta manera, consideren que l'anticòs és un potencial candidat per a intervencions preventives i de tractament de la infecció.

Abans de poder aplicar-ho en pacients caldrà fer un assaig clínic en humans i, de moment, hi ha una patent europea activa associada a aquest projecte.

També et pot interessar

stats