Més de la meitat de les ciutats valencianes abandonen el risc extrem per la caiguda dels contagis

Les incidències més altes segueixen concentrant-se en les comarques sud, sobretot al Baix Segura, al Vinalopó i a l'Alacantí, i també en punts del litoral nord com ara Benicarló

Turistes en bicicleta visiten els primers monuments fallers que s'han instal·lat en els carrers de València
Turistes en bicicleta visiten els primers monuments fallers que s'han instal·lat als carrers de València / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

La caiguda dels contagis de coronavirus registrada a l'agost, gràcies en part a les restriccions sanitàries, ha possibilitat que més de la meitat de les grans ciutats valencianes hagen aconseguit abandonar el risc extrem, l'escenari de màxima alerta que contempla el Ministeri de Sanitat en el semàfor de la Covid-19 i que comporta incidències acumulades per damunt de 250 casos per cada 100.000 habitants. Segons l'últim balanç municipal publicat per la Conselleria de Sanitat aquest dimarts, de les 65 ciutats on viuen més de 20.000 persones —i que concentren aproximadament tres quarts de la població valenciana, segons el cens de l'Institut Nacional d'Estadística—, 34 es troben a data del 23 d'agost en risc epidemiològic alt o mitjà per transmissió del virus, mentre que les 31 restants continuen en extrem.

La quarta onada de la pandèmia a la Comunitat Valenciana —a Espanya es considera la cinquena— està ara en clar retrocés en la major part del territori, després de tocar sostre amb incidències de rècord en algunes poblacions turístiques com són Benicàssim, Peníscola o Calp. La xifra de municipis en risc extrem s'ha reduït un 35% en els últims set dies, en passar dels 217 registrats dimarts passat als 140 que arreplega la darrera actualització. Són vora un quart dels 542 que hi ha en el mapa.

El coronavirus resisteix amb més força en el sud, que continuen concentrant les taxes més altes de contagi. Sobretot en les comarques del Baix Segura, el Vinalopó i l'Alacantí, que és on més tard va esclatar l'última onada. També hi ha reductes amb incidències altes en punts del litoral nord, al Baix Maestrat i la Plana Alta, així com en zones d'interior —fonamentalment a la Plana d'Utiel-Requena, el Racó Ademús, la Costera i la Canal de Navarrés—.

El rànquing de les quinze grans ciutats valencianes amb els índexs més alts d'incidència fa palesa aquesta distribució geogràfica de la Covid-19, ja que catorze s'ubiquen a les comarques del sud. Són Almoradí (551,68), Novelda (462,3), Xàbia (442,6), Asp (437,42), Alacant (414,84), Benidorm (411,64), Dénia (410,96), Sant Joan d'Alacant (406,29), Torrevella (399,21), Oriola (371,95), Sant Vicent del Raspeig (371,32), Elda (363,55), Santa Pola (363,33) i Altea (354,64). En l'extrem oposat, Benicarló (540,88) és l'única excepció en la llista, copada per noms de poblacions meridionals.

València, en risc alt a una setmana de la Plantà

Per ara, València és l'única de les tres capitals de província que ha aconseguit baixar del llindar de 250 contagis per cada 100.000 habitants i deixar arrere l'escenari de risc extrem. La ciutat, a les portes de celebrar unes Falles de setembre que prometen ser històriques, ha millorat notablement la situació epidemiològica després de sis setmanes amb el toc de queda nocturn en vigor, que ha impedit la mobilitat de la ciutadania entre la una i les sis de la matinada. Va ser un dels primers municipis on el Consell va recuperar aquesta restricció per a frenar l'augment exponencial de contagis que va portar la quarta onada. A huit dies de la Plantà, València ha eixit de la part més roja del semàfor Covid-19 amb la incertesa de saber com impactaran les festes falleres en la corba de contagis i si hi haurà repunts en les setmanes vinents.

Baixada generalitzada en els municipis amb toc de queda

Si es comparen les incidències actuals amb les que presentaven fa ara dues setmanes, la pandèmia remet la majoria dels 68 municipis on el toc de queda nocturn està en vigor. Cocentaina i l'Olleria, amb 468,75 i 516,83 contagis per cada 100.000 habitants, respectivament, són els dos únics on els contagis han crescut en relació amb l'anterior quinzena. Destaca també l'evolució d'Orpesa, una de les ciutats turístiques on més s'havia disparat la corba: va superar els 1.300 punts d'incidència acumulada a finals de juliol i ara ha aconseguit doblegar-la i reduir la xifra a més de la meitat, 610,34.

Pitjor comportament té la pandèmia a Callosa del Segura, un dels municipis on va decaure la limitació a la mobilitat de nit el passat 16 d'agost. Després d'una setmana sense toc de queda la incidència s'ha tornat a descontrolar, en multiplicar-se quasi per dos: en quinze dies s'ha passat de 366 a 606 casos per cada 100.000 habitants i s'han detectat 116 positius entre el veïnat. L'Ajuntament d'aquest municipi del Baix Segura demana a la població que siga prudent i respecte les mesures higièniques anti-Covid.

També et pot interessar

stats