Carlos Galiana: "El món faller ha entés perfectament que si hi ha toc de queda s'ha de respectar"

El regidor de Cultura Festiva de València assegura que no s'ha previst cap activitat que no s'estiga desenvolupant ja en altres àmbits 

Muntatge de la falla Sueca-Literat Azorín
Muntatge de la falla Sueca-Literat Azorín / Biel Aliño (Efe)

Falten huit dies perquè comencen unes Falles que marcaran un abans i un després. Afectades inevitablement per la pandèmia de coronavirus i per les restriccions sanitàries, seran unes festes atípiques i de mínims. L'absència de les tradicionals mascletaes a la plaça de l'Ajuntament de València, monuments que cremaran a plena llum del dia per a complir amb el toc de queda nocturn i una Ofrena amb limitacions, sense públic i amb vora un 30-40% de participació respecte a les xifres habituals, són algunes de les principals novetats que ha portat la Covid-19.

Seran, per tant, unes Falles diferents, amb limitacions que les comissions han assumit des del primer moment, segons ha remarcat aquest dimarts el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, en Les notícies del matí. Com a exemple, Galiana ha posat l'avançament de l'horari de la Cremà perquè tot el món puga estar a casa abans de la una, l'hora màxima a la qual es pot estar estar al carrer: "El món faller ha entés perfectament que si hi ha toc de queda s'ha de respectar", ha assegurat el regidor. 

Àudio
Entrevista a Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva a l'Ajuntament de València
Muntatge de la falla Sueca-Literat Azorín

Tots els ulls estan posats en les Falles i en la manera com el seu desenvolupament influirà en la incidència del virus i si hi haurà repunts de contagis en les pròximes setmanes. És la primera festa gran que se celebra a l'Espanya de la postpandèmia i la pressió s'ha redoblat sobre l'Ajuntament de València. Des del govern municipal, però, afirmen que són contundents en el missatge: "Volem deixar clar que no anem a fer res que se n'isca de les activitats que ja s'estan duent a terme. Es pot passejar pel carrer per a visitar els monuments fallers, ja s'estan celebrant concerts i actuacions musicals, podem prendre alguna cosa en un bar, i els fallers i falleres portaran mascareta en tot moment, tot i que ja no és obligatòria a l'aire lliure", ha explicat Galiana. L'única novetat serà una Cremà més avançada que mai per a la qual enguany s'ha dissenyat un minuciós dispositiu de seguretat, que inclourà el tancament al públic de la plaça de l'Ajuntament. 

Des del consistori asseguren que estan "molt tranquils" i que les comissions falleres compliran la normativa sanitària. En cada casal, ha detallat el regidor, s'ha designat un coordinador Covid que s'assegurarà precisament d'això. Més difícil de controlar serà el comportament del públic, i per això el govern local apel·la a la responsabilitat individual. "La mateixa que demanem quan estem al carrer, en uns grans magatzems, en un dinar o a la platja", ha resumit el responsable de Cultura Festiva. 

 

També et pot interessar

stats