Voro Peiró, epidemiòleg: "Les Falles no haurien de deixar repunts importants tal com s'han plantejat"

L'investigador de Fisabio demana continuar la vacunació perquè minimitzarà la gravetat de les properes onades de la pandèmia

Operaris descarreguen un dels ninots que hi havia emmagatzemats a Fira València per a instal·lar-lo en el carrer
Operaris descarreguen un dels ninots que hi havia emmagatzemats a Fira València per a instal·lar-lo en el carrer / Biel Aliño (Efe)

Molts municipis valencians estan ja immersos en el compte arrere per a la celebració de les primeres Falles de la pandèmia entre l'1 i el 5 de setembre. Una cita amb un calendari inèdit, marcada per les restriccions anti-Covid, i que tindrà lloc en un moment cabdal de la quarta onada del virus —cinquena a Espanya—, amb els indicadors d'incidència a la baixa. Les festes, però, no necessàriament han de posar en risc la bona evolució epidemiològica que la Comunitat Valenciana ha mantingut en les últimes setmanes, tal com ha remarcat l'epidemiòleg i investigador de la Fundació d'Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), Voro Peiró. "Tal com s'han plantejat les Falles, amb restriccions com ara el toc de queda o les mascaretes, no hauria d'haver-hi un repunt important d'incidència", ha apuntat aquest dilluns en Les notícies del matí.

Tot i això, l'expert en Salut Pública demana no abaixar la guàrdia. Alerta que en el comportament de la pandèmia intervenen diversos factors i per això no es pot preveure amb seguretat com evolucionarà la situació: "Al voltant de les Falles poden passar moltes coses, depén molt de com s'ajunte la gent, els contactes que hi haja entre no convivents...". Per a l'epidemiòleg "no passa res" mentre les celebracions queden en "una festa controlada" i, per això, la clau estarà, insisteix, en el fet que es respecten les restriccions sanitàries. En tot cas, admet que el més important és arribar a setembre amb "la menor situació de transmissió possible" perquè, a més de les Falles, també comença el curs escolar.

De cara als mesos de tardor i hivern, Peiró vaticina noves onades de coronavirus perquè "les vacunes no són esterilitzants i no impedeixen el contagi". "El que passa és que no seran tan greus, pel que fa a hospitalitzacions i mortalitat, com les que hem tingut fins ara", aclareix. La reducció dels casos greus de Covid-19 ja ha quedat palesa en l'última onada de la pandèmia, ha recordat, on els índexs més grans de contagis s'han donat entre la població més jove perquè la de més edat estava ja vacunada.

L'epidemiòleg incideix per tot açò en la importància de continuar amb el procés d'immunització i demana a les administracions que s'afanyen a administrar les pautes completes de la vacuna. A la població reticent a inocular-se l'antigen, li llança un altre missatge: "És bastant estúpid no vacunar-se. No estem en una situació, com en altres malalties, en què els vacunats protegiran els no vacunats. Qui no estiga immunitzat es contagiarà i ho passarà pitjor. Toca ser intel·ligent i vacunar-se".

També et pot interessar

stats