Famorca cau de la llista d'invictes a la covid-19 per un contagi fora del poble

L'alcalde considera injust que siga el municipi amb la segona incidència més alta de tota la Comunitat Valenciana (2.222 casos) i manté que continua lliure de coronavirus perquè el veí es va infectar fa mes i mig a Altea

Vista panoràmica de Famorca
Vista panoràmica de Famorca / Ajuntament de Famorca

Vint-i-un mesos després que esclatara el març del 2020 la pandèmia que ha canviat el món, Famorca, un dels últims reductes valencians que podia presumir de resistir sense coronavirus, s'ha caigut de la llista. Així, s'aprecia, almenys, en el balanç de la Conselleria de Sanitat Universal corresponent al 6 de desembre, que arreplega el primer contagi en aquest diminut municipi del Comtat. Una taca negra en l'impecable historial que s'ha guanyat de manera injusta, segons denuncia l'alcalde de la localitat, Vicente Antonio Ruiz, perquè ni la infecció és actual ni s'ha produït en el poble.

Segons ha explicat en À Punt NTC visiblement molest, tot es deu a un "malentés" en les dades estadístiques municipalitzades que publica bisetmanalment Sanitat Universal, ja que el positiu que s'ha incorporat ara es va confirmar en realitat fa mes i mig, a Altea. Per la mateixa dinàmica dels serveis de salut pública i del rastreig, no és infreqüent que l'administració afija a aquests balanços els contagis notificats amb retard. A això se suma el fet que s'atribueixen al municipi on està censat l'infectat, sense que necessàriament estiga allà. 

I precisament açò és el que vol deixar clar el regidor. Famorca continua sent un territori "lliure" de covid-19 perquè el virus "mai" ha estat en aquest diminut poble, on només viuen 45 veïns i veïnes, segons el padró de l'Institut Nacional d'Estadística del 2020. A pesar que ara per ara és el segon poble de tota la Comunitat Valenciana amb la incidència més alta de coronavirus d'acord amb el balanç de Sanitat Universal, amb 2.222,22 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes. Una taxa disparada que s'explica per la distorsió que es produeix en els municipis tan poc poblats, on uns pocs positius deixen xifres desorbitades. "És ridícul, per una mala interpretació de les estadístiques s'ha creat un alarmisme innecessari", es queixa l'alcalde. 

Des que es van publicar els registres, el telèfon de Vicente no ha deixat de bollir. L'elevada incidència ha disparat les alarmes de moltes persones que, preocupades, volien saber com estava la situació al poble perquè tenen algun familiar allà. Conta que ha rebut una allau de telefonades, fins i tot des de Sevilla o La Rioja. El context, amb una cinquena onada de la pandèmia en ascens i just a les portes de Nadal, tampoc ajuda. La por al contagi ha sigut, de fet, una constant durant tota la pandèmia a Famorca. Amb una població envellida, de 70 anys de mitjana, des del principi ha mirat el virus amb molt de respecte i ha sigut molt escrupolosa en el compliment de les restriccions sanitàries, lamenta l'alcalde. 

El contagi que ha fet saltar l'alarma va tindre lloc cap a finals d'octubre, ha explicat Vicente. En tot moment remarca que l'afectat, un veí de Famorca de vora 60 anys, "s'ha portat de meravella". Es va infectar de covid-19 mentre passava uns dies a l'apartament on estiueja a Altea, a la Marina Baixa. Aquest turístic municipi s'ubica prop de Benidorm, un dels focus de coronavirus més preocupants en aquesta onada. L'home va avisar de seguida el veïnat de Famorca, on va decidir no posar un peu, conscient del perill que podia implicar. Va passar la malaltia amb símptomes lleus, com si fora "un constipat més fort", a la residència d'Altea. Ara ja, totalment recuperat, ha pogut tornar al poble, després de diverses PCR negatives. 

L'alcalde de Famorca, tot i això, lamenta el tracte que ha rebut el contagiat i el mateix municipi des de Salut Pública. Segons ha contat, es va desentendre del veí, que es va haver de pagar les proves diagnòstiques i el tractament de la seua butxaca. I ara, després de publicar-se les xifres d'incidència, Famorca es queda fora de la resistència valenciana a la covid-19. Hauran de passar uns dies perquè Sanitat deixe de considerar en els registres que el contagi està actiu i la incidència puga tornar a zero. En el grup d'invictes sí que continuen, en canvi, altres onze municipis que no han registrat cap positiu en els quasi dos anys de pandèmia i que encreuen els dits per a continuar nets. Són Bolulla, Castell de Cabres, Confrides, el Castell de Guadalest, Palanques, la Pobla de Sant Miquel, Sacanyet, Sempere, Torralba, Vallés i Sorita. 

També et pot interessar

stats