La Comunitat Valenciana ja està en risc alt per transmissió de covid en superar els 300 casos

És la segona autonomia en taxa de positivitat, més del 13%, per damunt del País Basc i Navarra i només per darrere d'Aragó

Diverses persones fan cua en el punt de vacunació habilitat a la plaça de Manises, de València
Diverses persones fan cua en el punt de vacunació habilitat a la plaça de Manises, de València / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

El repunt de contagis no afluixa i situa a la Comunitat Valenciana en risc alt per transmissió de covid-19 en haver superat el llindar de 300 casos per cada 100.000 habitats en catorze dies que marca el nou semàfor del Ministeri de Sanitat. L'última actualització, aquest dimarts, llança la incidència acumulada del territori en les últimes dues setmanes a 319,16 després d'haver sumat quasi 3.500 noves infeccions des del dissabte. L'indicador, de fet, ha pegat un bot de més de cinquanta punts des de divendres —quan estava en 266,01— i supera també la xifra del conjunt estatal —290,10 casos per cada 100.000 habitants—.

La incidència valenciana a set dies, 169,73, també ha entrat en risc alt segons els paràmetres del semàfor. El comportament d'aquesta taxa, que a penes quatre dies ha crescut en quasi 25 punts, ofereix indicis que la corba de contagis continuarà incrementant-se en els pròxims dies.

Un altre indicador que evidencia l'augment de la transmissió de coronavirus quan falten a penes dues setmanes per a Nadal és la taxa de positivitat, és a dir, el percentatge de proves positives en covid-19 de totes les que realitzen els serveis de salut pública. A la Comunitat Valenciana està per damunt del 13%, xifra que la situa com la segona autonomia amb la taxa més elevada, només per darrere d'Aragó (14,94%). És quasi el triple del llindar del 5% que fixa l'Organització Mundial de la Salut com un dels criteris per a valorar que la pandèmia està controlada, per això el fet que el percentatge siga tan elevat no és bon senyal i indica problemes en el rastreig de casos. Pot implicar, en aquest sentit, que s'estan fent pocs tests diagnòstics. La positivitat valenciana supera fins i tot els percentatges de Navarra i el País Basc, les dues autonomies amb pitjor situació epidemiològica de tot Espanya i on la incidència està disparada —per damunt dels 700 i 800 casos per cada 100.000 habitants, respectivament—.

Indicadors assistencials en risc mitjà

A pesar que els contagis de coronavirus tornen a situar-se en nivells pareguts al mes de desembre de 2020, la vacunació ha restat gravetat a la quinta onada. Les veus expertes remarquen, tot i la preocupació pel repunt de les últimes setmanes, que les dades d'incidència no es poden interpretar com fa un any, quan la població estava sense immunitzar. L'evolució de la pressió hospitalària és ara el focus d'atenció i, encara que no hi ha la mateixa correspondència d'onades anteriors entre la velocitat en què pugen les infeccions i els ingressos, el repunt ja està començant a notar-se en els hospitals. En l'última actualització els indicadors assistencials se situen en risc mitjà segons els llindars del semàfor d'alertes.

En el cap de setmana han augmentat en vora un centenar els pacients hospitalitzats en planta a la Comunitat Valenciana —n'hi ha 531 segons l'últim balanç de la Conselleria de Sanitat Universal— i l'ocupació és del 5,16%, vora un punt per damunt de la mitjana espanyola. En les unitats intensives el ritme de creixement és semblant: hui dia hi ha 92 malalts les UCI valencianes, vint més que en l'últim balanç de divendres. L'ocupació és del 13,57%, quasi tres punts superiors a la del conjunt de l'Estat.

És l'augment més gran de la pressió hospitalària des que es va iniciar aquesta cinquena onada valenciana a mitjans d'octubre, amb el final de la majoria de les restriccions per a frenar l'avanç de la covid. Una tendència a l'alça que encara no mostra símptomes d'arribar al cim perquè la incidència del virus continua escalant. En l'onada anterior, a l'estiu, el pic màxim d'hospitalitzacions va ser de 731 mentre que les UCI arribaren a albergar 115 pacients amb covid.

També et pot interessar

stats