Adéu a les restriccions en la restauració i el certificat covid

El Consell alça les grans mesures sanitàries des de dimarts però manté l'obligatorietat del passaport en residències, la mascareta quan siga necessària i la prohibició de fumar en terrasses

Control del certificat covid-19 en un local d'oci nocturn
Control del certificat covid-19 en un local d'oci nocturn / Europa Press

Quasi dos anys de pandèmia i cinc onades després, la Generalitat dona un pas de gegant cap a la nova normalitat postcovid. Aquest dilluns ha acordat deixar en mínims les restriccions sanitàries a la Comunitat Valenciana, ja que aquesta mateixa mitjanit s'alcen la gran majoria de les que encara hi ha vigents i que afecten sobretot l'oci i la restauració. Són, concretament, totes les que depenen del govern autonòmic, que el cap del Consell, Ximo Puig, ha definit com "les grans mesures de protecció sanitària". Entre d'altres, l'obligació de presentar el certificat covid-19 en establiments d'oci i l'hoteleria, el màxim de deu comensals per taula en la restauració o la separació de seguretat entre taules de metre i mig.

La decisió s'ha pres en una reunió de la comissió interdepartamental per a la prevenció i actuació contra de la pandèmia, organisme encarregat d'adoptar les mesures relacionades amb la covid-19. L'evident millora de la situació epidemiològica, propiciada per l'abrupta davallada en els contagis i l'estabilització dels indicadors assistencials, i l'elevada taxa de vacunació entre la població han portat el govern valencià a acabar d'obrir la mà per a posar fi a 700 dies de restriccions i començar una etapa nova. "La pandèmia no ha conclòs i haurem de mantindre la prudència exigible, però demà comença un nou temps: el de la recuperació econòmica, social i emocional. La reactivació postpandèmica", ha assenyalat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en una roda de premsa posterior a la reunió.

Demà comença un nou temps: el de la recuperació econòmica, social i emocional Ximo Puig - President de la Generalitat

A partir d'aquest mateix dimarts, 22 de febrer, la lluita contra el coronavirus a la Comunitat Valenciana es resumirà en tres elements: "Vacuna, mascareta i trellat", ha recalcat el mandatari. Seran, ha incidit, les tres "grans defenses" de què es disposarà per a abordar la fase que ara comença. "La darrera, esperem, de la pandèmia", ha afegit.

Així queden les restriccions a la Comunitat Valenciana a partir del dimarts, 22 de febrer
Així queden les restriccions a la Comunitat Valenciana a partir del dimarts, 22 de febrer / Marta Galindo

Les úniques mesures que es mantenen sense excepcions són la mascareta en tots els llocs que siga necessària —interiors i aglomeracions de gent— i la prohibició de fumar en les terrasses. El Consell, que ha decidit avançar una setmana la retirada del certificat covid —la data de caducitat prevista era el dilluns que ve, 28 de febrer— manté aquesta ferramenta sols en un espai concret: les residències i els centres socials que determine la Conselleria d'Igualtat. Segons ha explicat Puig, el govern valencià demanarà aval judicial al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per a poder estendre l'ús d'aquest certificat, que acredita la pauta de vacunació, com a requisit per a accedir a aquests llocs que concentren persones vulnerables. 

El territori, en tot cas, s'afig a les comunitats que ja han alçat l'obligatorietat d'aquest mecanisme, l'element estrela de molts governs autonòmics per a intentar doblegar l'última onada de la pandèmia. El mandatari valencià ha defensat la utilitat del certificat, qüestionat per algunes veus expertes durant els quasi tres mesos que ha estat en vigor per la ineficàcia per a previndre la transmissió del virus, com a incentiu en la vacunació: "Hem aconseguit que es vacunen 130.000 persones a la Comunitat Valenciana. Només això justifica l'esforç que ha fet l'hoteleria i la ciutadania", ha afirmat Puig. 

L'hora de la reactivació

Després d'una onada de registres rècord per l'embranzida d'òmicron, la Comunitat Valenciana ha pogut rebaixar la incidència acumulada en més de tres mil punts en tres setmanes. El 18 de febrer, últim registre disponible, la taxa se situa en 1.221,50 casos per cada 100.000 habitants, encara per damunt de la mitjana estatal (919) però amb una clara tendència a la baixa. Puig ha avançat, en qualsevol cas, que el balanç del cap de setmana és positiu i fa palesa la davallada: s'han registrat la meitat de casos que en el passat, quan Sanitat va comptabilitzar-ne 11.863. La pressió als hospitals, igualment, també ha baixat i els malalts de covid ocupen actualment el 7,75% dels llits en hospitals públics i privats (la xifra va arribar al 16%) i un 14,02% de les places en unitats de cures intensives. 

Durant la compareixença, el cap del Consell també ha tret pit per l'avanç de la vacunació en el territori. Segons ha indicat, l'autonomia es troba per damunt de la mitjana espanyola en tots els segments d'edat, i supera en deu punts el conjunt de l'Estat en vacunació pediàtrica. El darrer balanç del Ministeri de Sanitat xifra en quasi el 80% el percentatge de població valenciana que té la doble pauta, i més de la meitat (2,7 milions de persones) té una dosi de reforç.

Un escenari que afavoreix el canvi de paradigma pandèmic amb conseqüències que començaran a evidenciar-se en les pròximes setmanes, amb la posada en marxa del calendari de festes: Falles, Magdalena, Setmana Santa, Moros i Cristians, Fogueres, festes d'estiu en molts municipis... La intenció del Consell és que es puga desenvolupar "amb la màxima normalitat possible" després de dos anys de paràlisi. Seran cites de retrobament que s'hauran de viure "amb prudència, però també amb tota la il·lusió", ha dit Puig. 

El cap del govern valencià ha deixat clar que la pandèmia encara no ha acabat tot i l'eliminació quasi total de les restriccions, i ha anunciat que a partir d'ara les autoritats sanitàries continuaran treballant des de la rereguarda. Es mantindrà una vigilància especial, ha assegurat, i una actuació "al més potent possible" fomentant la investigació i l'atenció de les conseqüències que ha deixat el coronavirus, fonamentalment la covid persistent i els efectes sobre la salut mental de la societat.

També et pot interessar

stats