Més de cent víctimes ingressen en els centres públics durant l’estat d’alarma fugint de la violència masclista

Es detecta un canvi del paradigma social: el 35% de les consultes del centres Dona 24 hores eren de l’entorn de la víctima.

VÍDEO | Més de cent víctimes ingressen en els centres públics durant l’estat d’alarma fugint de la violència masclista

Durant els cent dies de l’estat d’alarma 3.511 dones van recórrer als centres Dona 24 hores. De totes elles, més de la quarta part, és a dir, 795 requerien aquest servei per primera vegada. Són algunes de les dades que ha desvelat el secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, en la seua compareixença a les Corts per a informar de les mesures per a combatre la violència masclista durant l'alerta sanitària.

D’aquestes consultes es desprén un “canvi de paradigma” social, segons Ibáñez, com és que el 35% de les consultes les han realitzades persones de l’entorn de la víctima. Tot i això, encara hi ha dades roïnes, com les 74 dones i els 33 menors que han hagut d’ingressar en residències de la Generalitat durant els cent dies de l’estat d’alarma per a fugir de la violència masclista.

La majoria de les consultes que van gestionar els centres Dona 24 hores van ser per via telemàtica, encara que també es van produir 13.752 atencions telefòniques. La raó del rastreig telefònic ha sigut que en molts casos el seguiment “s'ha fet de forma més intensa pel fet que la convivència absoluta amb els agressors, forçada pel confinament, ha empitjorat les circumstàncies del context de violència de gènere”.

Quant als serveis que s’han oferit a les dones, la Generalitat ha incrementat en un 15,2% les places residencials per a les víctimes de la violència masclista i els seus fills durant l'estat d'alarma. Així mateix, les residències públiques s'han ampliat amb 54 noves places per a fer front a l'increment d'ingressos, la qual cosa ha permés l'atenció de 107 nous ingressos, 74 dones i 33 xiquets i adolescents.

Fons de lluita contra la pobresa

D’altra banda, i respecte a la lluita contra la pobresa, Alberto Ibáñez ha destacat els 7 milions d'euros extraordinaris que s’han destinat perquè els ajuntaments atenguen les ajudes d'emergència, els 450.000 euros per a pal·liar les conseqüències socioeconòmiques de la Covid-19 en la població gitana o la decisió de reforçar la gestió de fons d'emergència per a dones víctimes amb 233.372 euros, que s’han executat de març a juny.

Els 7,5 milions d'euros per a ajudes en matèria d'habitatge o els 3 milions d'euros per a subvencions extraordinàries a la reducció de la jornada laboral, són unes altres de les mesures que ha subratllat el secretari autonòmic d’Inclusió, de la mateixa manera que ha fet notar l'esforç en la tramitació de la renda valenciana d'inclusió, de la qual un 67% dels titulars són dones.

També et pot interessar

stats