Les denúncies per violència masclista augmenten als jutjats valencians amb la desescalada

La fiscal Susana Gisbert creu que van baixar les denúncies perquè per a les víctimes "era més complicat buscar un altre domicili".

Imatge d'arxiu de les dependències que atenen les víctimes de violència masclista
Imatge d'arxiu de les dependències que atenen les víctimes de violència masclista / À Punt

La relaxació de les mesures de confinament ha comportat un augment de les denúncies als jutjats de guàrdia de violència de gènere de València. Després d’una reducció durant el període de confinament, quan només s’havien presentat dues o tres denúncies diàries, amb l’avanç en la desescalada han pujat fins als set casos diaris, segons ha indicat la fiscal especialitzada en violència de gènere i coordinadora de la secció delictes d’odi a València, Susana Gisbert.

La fiscal ha justificat el descens dels últims mesos en el fet que han coincidit amb una situació, la del confinament, en què "era més complicat eixir de casa, denunciar i buscar un altre domicili", i no l’ha atribuït a una reducció real de la violència masclista. Per aquesta raó, "quan es relaxen les mesures de confinament, les dones que no s'havien atrevit a denunciar, ho estan fent ara". De fet, Susana Gisbert ha assenyalat que alguns dels casos que es denuncien són de dies anteriors.

Respecte a les dades de l’Institut Nacional d'Estadística, que indicaven que la Comunitat Valenciana és la segona amb més casos de violència masclista, Gisbert ha demanat no ser "alarmistes".

En opinió de la fiscal especialista en violència masclista, a la Comunitat Valenciana es registren tants casos de violència de gènere als jutjats valencians perquè se'n denuncien més.

Gisbert apunta que probablement existeix una “major consciència” sobre la violència contra les dones al territori valencià i que, per tant, finalment es materialitzen les denúncies. En aquest sentit, ha recordat que a la Comunitat hi ha recursos i s'han pres mesures per a lluitar contra aquest tipus de violència, i això "pot donar una major sensació de protecció que no s'atorga en altres llocs", ha postil·lat.

Davant de les últimes dades de l’INE, Gisbert ha afirmat que cal interpretar les estadístiques "amb cautela". Així mateix, ha recordat que "cal tindre en compte que el major problema de la violència de gènere és la que no es denuncia". La fiscal calcula que només ix a l’exterior el 20% o el 30% dels casos, mentre que la resta s'invisibilitza.

També et pot interessar

stats