Més de 130.000 valencians i valencianes, pendents ja de la tercera dosi

La decisió final sobre la injecció de reforç correspon a cada país: govern espanyol i autonomies ja estudien administrar-la en grans dependents majors de 65

Més de 40.000 persones començaran a rebre les vacunes de Moderna i Pfizer
Un home major rep la vacuna contra la Covid-19 / À Punt NTC

La possibilitat d'administrar una dosi de reforç a la població general major de 18 anys vacunada amb Pfizer almenys sis mesos després d'haver completat la pauta cobra força, especialment després que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) hi haja donat llum verda. L'organisme, tot i això, deixa en mans dels reguladors nacionals i les autoritats de salut pública de cada país la decisió final, com ha remarcat aquest dilluns l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps).

En el cas d'Espanya, correspon a la comissió de salut pública i al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, dos organismes en què estan representats tant les conselleries de Sanitat de les diferents comunitats autònomes com el Ministeri de Sanitat. Amb l'aval de l'EMA a les terceres dosis, la comissió de salut pública es reuneix aquest mateix dimarts per a començar a estudiar-ho, tot i que no s'espera cap acord per ara. Una de les qüestions que hi haurà sobre la taula, segons ha avançat el conseller de Sanitat andalús, Jesús Aguirre, és l'administració d'una dosi de reforç per als grans dependents per damunt dels 60 o els 65 anys —hi ha disparitat de criteri entre els governs territorials per a fixar-ne l'edat.

Mentrestant, la campanya de vacunació segueix el seu curs buscant repescar els més ressagats de la població diana que, per diversos motius, no han rebut encara cap vacuna. A la Comunitat Valenciana, pràcticament nou de cada deu persones majors de 12 anys té ja la pauta completa d'immunització, el que deixa un percentatge de vora un 10% pendent de vacunar, d'acord amb el balanç del ministeri. Una vegada tancats els 133 punts de vacunació massiva, el nou dispositiu dissenyat per la Conselleria de Sanitat Universal contempla seguir administrant la vacuna contra la Covid-19 en centres de salut, universitats i altres punts mòbils instal·lats estratègicament, per exemple en esdeveniments on es preveu una afluència massiva.

De forma paral·lela, ja es punxen terceres dosis en les residències de majors i també a les persones amb el sistema immune debilitat, com ara trasplantats i malalts oncològics. Són els únics col·lectius per als quals l'estratègia espanyola ha avalat, de moment, una injecció extra.

Vora la meitat de la població valenciana, vacunada amb Pfizer

Des que va començar la campanya de vacunació, la Comunitat Valenciana ha rebut 5,7 milions de dosis de Pfizer, tot i que la Conselleria de Sanitat Universal no ha pogut precisar a À Punt quantes se n'han administrat, d'aquesta quantitat. Tampoc quantes persones tenen la pauta completa (dues dosis, o una en cas d'haver contret la Covid-19 amb anterioritat a la vacunació) ara per ara. El que sí que confirma és que des de finals de desembre de 2020 a dia, a 2.822.840 persones se'ls ha punxat la primera dosi d'aquesta farmacèutica, independentment que hagen rebut després una segona o no. Segons aquestes xifres, vora la meitat de la població valenciana seria candidata a rebre en els mesos que venen aquesta tercera dosi de reforç avalada per l'EMA.

Des de Sanitat Universal apunten que de moment no s'ha activat cap dispositiu, perquè dependrà del que decidisca el Consell Interterritorial de Salut en les pròximes setmanes, i que ara la campanya se centra en els més vulnerables. Preguntat al respecte, el president de la Generalitat, Ximo Puig, no ha tancat la porta a reobrir els grans centres de vacunació si fora necessari.

Segons el calendari que han fixat l'EMA, el focus ara està posat en totes aquelles persones que completaren la pauta d'immunització a principis d'abril. Eren sobretot els col·lectius considerats prioritaris, als quals se'ls va vacunar majoritàriament amb Pfizer: majors de residències, població major de 80 anys i malalts crònics. A dia 5 d'abril el Ministeri de Sanitat comptabilitzava unes 134.000 persones de més de 70 anys que ja tenien les dues dosis de la vacuna. És la xifra aproximada de persones a les quals els tocaria ja la tercera. Però només una quantitat mínima, perquè a banda està el personal sanitari que també va immunitzar-se amb Pfizer entre gener i febrer. Es tracta d'un col·lectiu d'edat diversa i del qual la conselleria no proporciona dades, per la qual cosa no es pot quantificar.

També et pot interessar

stats