L'última vegada que un valencià va omplir el palau Sant Jordi

Va ser l'any 1993, quan Raimon va actuar davant més de 18.000 espectadors a l'auditori de Barcelona; potser aquesta fita ara serà revalidada per Zoo aquest 10 de desembre

Alguns dels integrants de la banda de música Zoo, i en el vídeo el cantautor Raimon durant la seua actuació al palau Sant Jordi
30 de novembre 2022 - 10:48

Aquest divendres 2 de desembre, amb motiu del naixement del cantautor fa ara 82 anys, rescatem de l'arxiu de la radiotelevisió valenciana aquestes imatges que van fer història.

El palau de Sant Jordi de gom a gom, amb motiu del concert de Raimon
El palau de Sant Jordi de gom a gom, amb motiu del concert de Raimon / Arxiu RTVV

El concert se celebrava el 23 d'abril de 1993 amb motiu del 30 aniversari d'Al vent. Raimon va compartir escenari amb l'uruguaià Daniel Viglietti, el basc Mikel Laboa, el portugués Luis Cilia, l'estatunidenc Pete Seeger i els músics Antoni Ros-Marbà, Josep Pons i Michael Portal, amb qui havia compartit experiències professionals al llarg de tots aquells anys. No faltaren a la cita els cantautors i amics Joan Manuel Serrat, Ovidi Montllor i Pi de la Serra.

Revalidarà Zoo aquesta fita?

"Raimon va ser l'últim de València en omplir açò". Així li ho deia el periodista Jordi Évole a Arnau Giménez i Toni Sánchez , "Panxo", integrants de Zoo, plantats tots tres en mig d'un palau Sant Jordi completament buit. Era el vídeo promocional que anunciava la fi de gira la banda de Gandia, que seria el 10 de desembre de 2022 a Barcelona. "No hi havia llocs més xicotets que el WiZink Center o el palau Sant Jordi, però qui us heu pensat que sou?", continuava Évole en el vídeo.

Arnau i Panxo parlen amb Jordi Évole en un palau de Sant Jordi buit: "I vosaltres voleu omplir açò, de gent?"
Arnau i Panxo parlen amb Jordi Évole en un palau de Sant Jordi buit: "I vosaltres voleu omplir açò, de gent?" / Zoo Posse

Quasi sis mesos després, Zoo no només ha penjat el cartell d'esgotat a les entrades en pista del palau Sant Jordi, sinó també del WiZink de Madrid, auditori amb més de 15.000 localitats on toquen aquest dissabte 3 de desembre i en què només queden algunes entrades en grada, com al recinte de Barcelona, on omplir-lo suposaria vendre'n unes 18.000. Aquests dos concerts representen la culminació de la gira Llepolies, que els ha fet rebre una nominació a la millor gira en els premis Carles Santos de la música valenciana, amb altres grups com La Fúmiga, Smoking Souls i Xavi Sarrià. Una gira que els ha tingut rodant no només per Espanya, sinó també a Brussel·les i a altres llocs on fa uns anys haguera semblat impossible que tocaren.

Zoo ja ha fet història

Fa poc més d'una setmana, la banda de música Zoo compartia a les seues xarxes socials unes imatges del que va ser el seu primer concert a la sala Rock City d'Almàssera.

Des d'allò ja ha plogut molt, i ara amb Llepolies, el seu tercer disc, "haurem fet uns noranta concerts en díhuit mesos", deia l'artífex i creador del grup, Panxo, a les seues xarxes socials. Són un fenomen musical sense parangó, almenys en les dècades recents. Han pres el relleu de bandes com Obrint Pas, La Gossa Sorda o Aspencat, i han omplit el buit, però arribant a una audiència encara més nombrosa. Són referents de la música en valencià i creadors d'un estil propi que mescla el rap i l'electrònica amb la música festiva, amb lletres reivindicatives i implicades que tracten temes com la lluita obrera, el despoblament o la identitat, entre molts altres.

Encara que no és la primera vegada que pengen el cartell de sold out a Madrid, sí que és la primera que ho fan a un dels auditoris més grans de la capital espanyola. Si açò ja és una fita històrica per se, ho és encara més tractant-se d'un grup que canta en valencià. A més, poder tocar cançons com "Panya" o "La del futbol" en una ciutat com Madrid també representa tota una proesa de com la música pot calar amb missatges contundents a pesar de l'idioma.

La banda ha volgut oferir la fi de gira a Barcelona i serà allà on gravaran el vídeo oficial del directe per a commemorar i recordar l'èxit de Llepolies. Fa tres anys també van culminar la gira anterior a Barcelona, en aquell cas en la sala Sant Jordi Club i el concert d'aquell 1 de novembre de 2019 el tens disponible en el web d'À Punt.

L'últim concert de Zoo va ser a Gandia (Safor), d'on és la banda
L'últim concert de Zoo va ser a Gandia (Safor), d'on és la banda / Ajuntament de Gandia
Estem nerviosos, però 'en plan bien', perquè serà preciós, perquè ja hem guanyat Zoo Posse

Aquests últims concerts inclouran, a més, novetats mai vistes en el grup, com la incorporació d'una bateria a l'escenari o noves veus corals, entre moltes altres innovacions que fa mesos que estan assajant. Ja ho anunciaven al seu Instagram: "Ens heu donat l'excusa perfecta per tancar-nos durant tres mesos i preparar un directe nou i únic". En aquesta mateixa publicació remataven dient que estan nerviosos "però en plan bien, perquè serà preciós, perquè ja hem guanyat".

Esperarem al dissabte 10 de desembre per tal de saber si Zoo Posse revalidarà aquesta fita històrica de valencians que omplin el palau Sant Jordi de Barcelona. Mentrestant, el que sí que és segur és que tant a Madrid com a Barcelona, com canten ells mateixos en "La dels Beatles", aquest desembre "besaran per on xafe el monet".

També et pot interessar

stats