Hu Zhao descobreix a Xixona el primer torró untable del món i com cantar nadales en xinés
El presentador xinés ha recorregut les terres valencianes per a descobrir el Nadal valencià i les seues tradicions
Hu Zhao ha escrit la seua particular carta als Reis d'Orient. Aquest xinés establit a València i convertit en presentador de televisió per com de bé parla valencià, en arribar a la Comunitat Valenciana —després d'un llarg viatge per molts països— va decidir quedar-se a terres valencianes. Perquè es va enamorar de la seua llengua i de les seues tradicions.
I en arribar Nadal, aquest jove que va estudiar art dramàtic i també és professor de xiquetes i xiquets xinesos, ha volgut descobrir el Nadal més valencià.
Hu Zhao ha experimentat l'art de cuinar els plats més nadalencs, així com d'assaborir i de fabricar productes artesanals.
Per a començar, ha visitat la Fira de Nadal de Xixona, on, en primer lloc, ha comprat un dècim de loteria per a ser fidel a la tradició i gaudir del sorteig de la grossa de Nadal. Ja en la fira de Xixona, Gracia Mira, de torrons El Artesano, l'ha explicat que els torrons més típics, els més tradicionals i que més es venen són els torrons de Xixona, el torró a la pedra i el torró d'Alacant.
La sorpresa se l'ha endut a la parada de Torrons Hijos de Manuel Picó, on Manolo López li ha donat a provar "el primer torró untable del món", que ells produeixen. Es tracta d'una crema similar en textura al foie, diu Hu Zhao. La firma també elabora torró amb safrà. Mentre que Fabián López, de Turronesydulces.com li ha donat a provar torró a la pedra en forma d'ametla, un altre clàssic de les festes.
Amb la panxa plena, i també les borses, Hu Zhao s'ha dirigit cap a Godella per a trobar-se amb el mestre de cant valencià Josep Aparici, conegut com 'Apa', qui assaja amb els seus companys i companyes per a cantar nadales. I Hu Zhao s'hi ha oferit voluntari.
I així li es queda la cara a alguns en sentir al xinés cantar com un valencià més.
Amb el mestre de cant Apa, el xinés ha fet un intercanvi. Com que Hu Zhao ha cantat nadales, ara ha d'ensenyar Apa a cantar una albada en xinés...
Arriba el moment d'altra tradició: la dels betlems. Ildefonso Alberto, escenògraf del Betlem de la Pigà, a Castelló de la Plana, li l'ha explicat i l'ha convidat a un assaig. Mentrestant, Anna Marzà, membre de la Junta del Betlem de la Pigà, li ha explicat d'on ve la tradició molt antiga —que va nàixer de representar betlems als forns de pa— i de com aquest betlem ja forma part de la tradició de la ciutat de Castelló de la Plana, i fins i tot els personatges van vestits amb trages típics castellonencs.
Hu Zhuao ha volgut conéixer el poble on van nàixer les nines, un dels regals estrella d'aquestes festes. Camilo Bernabeu, gerent de Nines Paola Reina, a Onil, li ha mostrat tota mena de nines, que aquesta firma fabrica manualment.
Ací fabriquen nines de tot tipus, amb moltes i diverses fisonomies de tot el mon, fins i tot les tenen que representen persones sordmudes i autistes. A la vall del joguet, Hu Zhuao ha conegut la importància del negoci del joguet a localitats com Biar, Onil, Ibi, Castalla i Tibi.
També a Onil, el xinés quasi valencià ha tingut l'oportunitat de fer fatxos amb palla i espart per a després rodar-los. Jose María García, del Centre Excursionista Colivenc, li ha ensenyat a fer-los.
Es tracta d'una tradició que també tenen a les localitats de Xixona i Petrer, en una barreja d'origen religiós i pagà, molt típica de quan arriba el solstici d'hivern.
I per a poder assaborir la tradició i l'esperit de Nadal, un lloc on poder trobar-ho tot barrejat és al putxero, a l'olla de Nadal que prepara Maria Amparo, amb totes les seues verdures, les pilotes de Nadal, la botifarra i dos blanquets.
Hu Zhuao li ha ajudat a preparar les pilotes, elaborades amb carn picada, canella, pinyons, pa rallat i ou. I, per acompanyar el putxero, un poc d'arròs caldós.
I, per a acabar el dinar de Nadal, no podien faltar els pastissos d'ametla, sucre i ou, li ha explicat Maria Amparo. També els panellets i les estrenes. Hu Zhuao ha explicat Maria Amparo i la seua família que a la Xina les estrenes van dins d'un sobre roig i que només reben els menuts de la casa.
Hu Zhuao també ha fet pastissets de moniato amb el forner Eliseo Valls. Li ha contat a Eliseo que, en arribar a València, quan escoltava pel carrer el xiulit de l'afilador ell pensava que era l'home que venia moniato, perquè a la Xina qui ven moniato pel carrer utilitza un so molt semblant.
Una altra de les tradicions per als ciutadans de València i dels pobles de l'Horta és acudir a la plaça de l'Ajuntament de València. Allí s'ha trobat amb Lluís Cascant, el presentador de Tap Zaping, per a continuar descobrint el Nadal valencià.
Cascant li ha mostrat la importància de la plaça de l'Ajuntament de València com a punt de trobada d'amics i per a les famílies. Una plaça on gaudir de l'especial il·luminació nadalenca, i d'activitats com el patinatge sobre gel, el carrusel amb cavallets, que, com li ha dit Hu Zhuao en xinés, es diu "cavalls de fusta que peguen voltes".
Hu Zhuao ha descobert el món dels pessebres juntament amb Pere Ródenas, un dels millors betlemistes valencians. I ha viatjat fins a Alcoi per a conéixer el seu betlem de Tirisiti, visitat cada Nadal per vora 30.000 persones. Els seus responsables, els actors i actrius de La Dependent li han explicat com treballen.
I com les festes nadalenques són festes de menjar, Hu Zhuao ha volgut anar de compres pels mercats municipals i també comprar productes típics a les tendes d'ultramarins.
En La Chata, al barri de Russafa, li han mostrat la possibilitat de poder comprar des de titaina del Cabanyal, un dels barris mariners de València, fins a l'allipebre valencià.
I, en acabar el seu particular viatge per les tradicions valencianes, Hu Zhuao ha arribat a temps d'entregar la seua carta de desitjos als Reis d'Orient.