El jutge refusa "de moment" jutjar Rato per les comissions de Bankia

El magistrat ha descartat la petició de la fiscalia perquè l'exvicepresident de l'entitat ja està sent investigat per altres delictes relacionats.

Anticorrupció demana jutjar Rato per haver cobrat 835.000 euros en comissions de contractes de publicitat de Bankia.
Anticorrupció demana jutjar Rato per haver cobrat 835.000 euros en comissions de contractes de publicitat de Bankia. / Europa Press

El jutge del jutjat d'instrucció número 31 de Madrid ha refusat "de moment" processar l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato únicament per les presumptes comissions de 835.000 euros rebudes per les campanyes de publicitat de Bankia, en entendre que estan "íntimament" relacionades amb altres delictes investigats.

La Fiscalia Anticorrupció havia sol·licitat al magistrat Antonio Serrano-Arnal el passat 4 de juny que concloguera la investigació relativa als contractes de publicitat de Bankia i fera el primer pas per a seure al banc dels acusats Rodrigo Rato pel presumpte cobrament de més de 835.000 euros en comissions irregulars per la campanya de publicitat de llançament de Bankia. El jutge ha descartat la petició de la Fiscalia Anticorrupció pels vincles d'aquesta investigació amb el suposat frau fiscal i el blanqueig de cabals que se segueixen en les diferents peces separades que conformen el cas.

La fiscal Elena Lorente afirma en un escrit al titular del jutjat d'instrucció número 31 de Madrid que l'expresident de Bankia va incorporar col·laboradors molt pròxims a ell en l'entitat i aquests actuaven com a grup de pressió a les ordes i en benefici últim de Rodrigo Rato. Tot i desestimar la petició principal del ministeri públic, el jutge atén la prova sol·licitada i incorpora al procediment documentació procedent de l'Oficina Antifrau que depén d'Hisenda, així com d'atestats i oficis de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

La denúncia inicial d'Anticorrupció assenyalava a Zenith i Publicis, agències que van guanyar la concessió de publicitat de Bankia, per la seua suposada responsabilitat com a persones jurídiques en el pagament de dos milions d'euros al presumpte testaferro de Rato, Alberto Portuondo, a canvi que els afavorira en l'adjudicació del contracte. Segons la Fiscalia, d'aquests dos milions, el que va ser vicepresident del govern d'Espanya podria haver cobrat 835.000 euros a través de l'empresa Kradonara 2001, procedents d'Albisa Inversions, propietat del seu testaferro. A més, Zenith i Publicis havien contractat paral·lelament a Alberto Portuondo per a identificar nous negocis.

També et pot interessar

stats