València, epicentre de la simulació mèdica durant uns dies
Més de 300 sanitaris es donen cita per a conéixer les novetats del sector que, cada any, guanya en realisme i on la intel·ligència artificial ha entrat amb força
València és aquests dies l’epicentre de la simulació mèdica, on més de 300 professionals sanitaris es donen cita a la Universitat Catòlica de València per a conéixer les novetats del sector que, cada any, guanya en realisme i on la intel·ligència artificial ha entrat amb força.
A l’Hospital Virtual de la UCV tot pareix normal, els aparells són tots reals llevat dels pacients, que són de plàstic. En el centre universitari es fan pràctiques i s’entrenen els estudiants de ciències de la salut i personal sanitari: és la simulació mèdica. Reunits al mateix lloc 300 professionals i els simuladors més avançats, que combinats amb IA i realitat virtual es poden practicar una arteriografia de genoll, una ecografia de cor i molt més.
Hi ha simuladors de totes les edats i que permeten entrenar totes les tècniques, des de les més senzilles com punxar una subcutània fins a ficar-li a un pacient un ventilador. L’objectiu és practicar en un entorn lliure de risc, tal com ho explica Aida Camps, presidenta de la Societat Espanyola de Simulació: “Abans d’entrar a l’avió el pilot practica amb un simulador, açò és igual i permet fer un tractament i abordatge del pacient molt més segur”.
Antonio Sinisterra, coordinador mèdic de l’Hospital Virtual de la UCV, explica que professionals i per a estudiants s’enfronten amb més seguretat al primer pacient. “Hem pres la decisió, hem fet un diagnòstic, un tractament, hem vist que açò va bé i tenim la seguretat que al pacient l’estem tractant com toca” relata Sinisterra.
Educar el futur és el lema d’aquest congrés on la simulació salva vides.