L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona du a terme el primer trasplantament robòtic de pulmó al món

L’equip sanitari ha substituït la incisió de 30 centímetres en el tòrax per xicotetes incisions de pocs centímetres

El trasplantament de pulmó s'ha fet per xicotetes incisions de pocs centímetres / Hospital Vall d'Hebron

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha realitzat amb èxit el primer trasplantament pulmonar al món amb una tècnica mínimament invasiva a través de la cirurgia robòtica i una nova via d'accés. Així, han substituït la incisió de 30 centímetres en el tòrax per xicotetes incisions de pocs centímetres a un pacient de 65 anys amb fibrosi pulmonar.

"Estem contribuint a la millora de les pràctiques clíniques que configuren una millora de vida dels pacients", ha reivindicat en roda de premsa aquest dilluns el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, al costat del director assistencial centre hospitalari, Antonio Roman.

En lloc de fer una gran obertura separant costelles i obrint el tòrax, que fins ara era l'única tècnica disponible per al trasplantament de pulmó, han creat una nova via d'accés amb una incisió de huit centímetres en la part inferior de l'estèrnum, per damunt del diafragma.

Es tracta d'una tècnica mínimament invasiva completament nova per a no obrir el tòrax que és "menys dolorosa i menys agressiva" que l'abordatge tradicional de la intervenció, ha detallat el cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de l'hospital, Albert Jauregui.

A més, obrir el tòrax té un postoperatori "molt delicat" i les persones trasplantades prenen una medicació que debilita el sistema immunitari per a tota la vida per a no rebutjar els nous òrgans, mentre que la nova tècnica requereix menys dies d'ingrés, menys complicacions i menys comorbiditats.

El pacient, Xavier, ha agraït al donant de l'òrgan i als equips professionals que l'han intervingut: "No em fa mal, estic encantat amb tot", ha celebrat.

També et pot interessar

stats