Radiografia de les agressions sexuals múltiples a Espanya

Una de cada tres víctimes és menor d'edat, com també ho són els agressors, segons dades del portal Geoviolencia sexual

Quan els fills són inimputables, els responsables són els pares / À Punt Mèdia

Si parlem d'agressions sexuals i violacions múltiples, la Comunitat Valenciana és la segona amb més casos registrats. Aglutina quasi el 16% de tot l'Estat durant els últims cinc anys, segons el projecte Geoviolencia sexual, que documenta i visibilitza els casos d’agressions múltiples registrats a Espanya des del 2016, l'any que es va conéixer el cas de La Manada dels Sanfermines. Tots els experts consultats per l'equip de Zoom han coincidit a considerar la falta d'educació sexual i l'accés prematur al porno com a factors que afavoreixen les agressions sexuals i les violacions múltiples.

Com ha explicat Graciela Atencio, impulsora del projecte Geoviolencia sexual, "el que vam advertir és que no es tractava d'un cas aïllat". Des del 2016 ella i el seu equip han pogut documentar 274 agressions sexuals múltiples, "i parlem només de les publicades en els periòdics. És una situació preocupant".

Atencio també ha explicat que és molt cridanera l'edat a la qual es cometen aquests delictes. "Les víctimes, una de cada tres és menor d'edat, i també si parlem dels agressors, un de cada tres és menor d'edat. Ens trobem davant de molts casos on els que han delinquit, per ser menors de catorze anys, són inimputables, i en aquests casos són responsables directament els pares".

Segons les dades d’aquest observatori, entre maig i setembre és quan es concentren aquests comportaments. "Aquest és un tipus de violència (les agressions sexuals i les violacions múltiples) relacionat amb la joventut, el temps lliure, l’oci, les vacances, les festes populars...". 

'Modus operandi' dels grups d'agressors sexuals

Graciela Atencio ha explicat a l'equip de Zoom el modus operandi d’aquests grups d’agressors sexuals: "Sol haver-hi un líder, que és el que porta la resta del grup a actuar així". Alguns dels perpetradors sols miren, acompanyen, mentre que altres actuen, "però el delicte és del grup", conclou Atencio.

No hi ha un recompte oficial de les violacions en grup, però, indefectiblement, s'han tornat més freqüents. En poblacions valencianes com ara Burjassot i Vila-real s'han produït violacions en grup el 2022.

A Burjassot, Vila-real, Almeria, Granada... Aquest és un tipus de violència [les agressions sexuals i les violacions múltiples] relacionat amb la joventut, el temps lliure, l’oci, les vacances i les festes populars... que aflora a l'estiu Graciela Atencio - Impulsora del projecte Geoviolència sexual

Del total d’agressions sexuals i violacions múltiples documentades pel portal Geoviolencia sexual, entre 2016 i 2021, quasi la meitat es concentren només en tres autonomies de la franja mediterrània: Catalunya (48), Comunitat Valenciana (43) i Andalusia (41), segons la informació a la qual ha tingut accés l’equip del programa Zoom.

Un adolescent utilitza un mòbil
Un adolescent utilitza un mòbil / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats