Un recorregut històric pel tramvia a la ciutat de València

València va ser la primera ciutat espanyola que va recuperar el tramvia com a mitjà de transport

El primer tramvia que va arribar a València era amb tracció animal
El primer tramvia que va arribar a València era de tracció animal
28 de juliol 2021 - 10:55

El de 23 juny de l'any 1876 començava a circular el primer tramvia de la ciutat de València. Era un vehicle de tracció animal que unia la ciutat amb el port.

Amb la Societat Valenciana de Tramvies, impulsada pel ministre d'Hisenda Juan Navarro Reverter, van anar apareixent més concessions i més línies, com la que unia Burjassot i Bétera o el Pont de Fusta amb Rafelbunyol. El 1891 la Companyia General de Tramvies, coneguda com La General, va implantar el primer tramvia de vapor, que la gent va batejar amb el nom de l'anarquista francés Ravatxol, per la quantitat d'accidents que provocava. Amb l'arribada de La Lionesa va començar l'electrificació del sistema, que va funcionar fins a l'any 1970, quan va desaparéixer l'últim tramvia de València.

La General va implantar el primer tramvia de vapor
La General va implantar el primer tramvia de vapor / 'Terres de cinema'
Amb La Lionesa arriba l'electrificació de la xarxa tramviària
Amb La Lionesa arriba l'electrificació de la xarxa tramviària / 'Terres de cinema'

L'any 1994 la capital del Túria va ser la primera ciutat espanyola que va recuperar el tramvia amb la línia 4 de Metrovalència. I ara per ara, es presenta com una peça clau en el transport metropolità. Com assegura Anaïs Menguzzato, directora gerent de FGV, "tornem a la mobilitat sostenible". L'aposta per aquest mitjà de transport es concreta en les línies 10, 11 i 12 de Metrovalència, que connectaran la ciutat de nou amb una xarxa tramviària.

El 1994 aquesta xarxa s'inaugurava amb 9,8 quilòmetres de recorregut i en l'actualitat ja ha arribat a una projecció de 20 quilòmetres. Segons la directora de FGV, "el tramvia ha aconseguit vertebrar la ciutat i, a més, ofereix la possibilitat meravellosa d'observar-la d’una manera tranquil·la, amable i sostenible".

Jo soc de la Malva-rosa i sempre hem dit que anàvem a València, com si fora una part externa Anaïs Menguzzato - Directora gerent de FGV

El tramvia a la Malva-rosa

I si parlem de connexió entre la ciutat i els Poblats Marítims, no podem deixar d'esmentar una pel·lícula: Tranvía a la Malvarrosa, de José Luis García Sánchez. Inspirada en la novel·la de Manuel Vicent amb el mateix nom, aquesta pel·lícula reprodueix el sistema tramviari que connectava la ciutat. Sara Mansanet, directora del festival La Cabina, ens conta que amb el film "tornem a la València dels anys cinquanta i fa llàstima, perquè veus que hem desfet una part de l'urbanisme de la ciutat". Rescatem el valor històric i patrimonial del tramvia mitjançant Terres de cinema, documental sobre el rodatge de la pel·lícula Tranvía a la Malvarrosa.

També et pot interessar

stats