Pericana a l'estil de Muro

Fàcil
30 minuts
4 persones

Prepara les bajoques

Pericana a l'estil de Muro
Pericana a l'estil de Muro
11 de desembre 2023 - 20:05

Cuinem tot un clàssic que sembla mentida que no l’haguérem fet encara: pericana, i la farem a l’estil del poble de Muro d'Alcoi, al Comtat.

Anota!

  • 12 pimentons secs 
  • 100 g de capellans o d’abadejo salat 
  • 3 alls
  • 1 dorada
  • Espàrrecs
  • Oli OVE
  • Vinagre
  • Sal
  1. Obrim els pimentons i els llevem les llavors.
  2. Els trossegem i els fregim breument.
  3. Els deixem escórrer i els reservem.
  4. Torrem el capellà a la flama i l’esmicolem.
  5. Barregem el capellà amb els pimentons.
  6. Tallem els alls i els escampem per damunt.
  7. Hi afegim vinagre i ho arruixem amb oli d’oliva.
  8. Torrem el peix i els espàrrecs.
  9. Servim el peix i els espàrrecs i la pericana.

A cada poble, una recepta

Malgrat ser un plat popular en una zona molt reduïda (El Comtat i l'Alcoià, principament) trobem distintes maneres de fer-la segons el poble. Hi ha qui frig els pimentons i després els trosseja, hi ha qui els trosseja i després els frig. Hi ha qui ho fa amb abadejo salat i el posa tal qual, hi ha qui frig també l'abadejo i hi ha qui ho fa amb el capellà torrat a la flama. Hi ha també qui posa l’all dauradet i hi ha qui el posa cru. També trobem llocs on la pericana es cobrix amb oli i altres on simplement se li posa un bon raig.

En el que sí que coincideixen tots els pobles és en els ingredients: pimentons (o bajoques) secs, abadejo/capellà, alls i oli d’oliva. En algun poble li afigen tomaca torrada al forn, i en terres de més al sud trobem també que la pericana la fan amb nyores.

També et pot interessar

stats