25.02.2021 | Dia Mundial de l'Implant Coclear

Part 21 Temporada 1 21 min.
tp

Les mascaretes comunicatives són aquelles que permeten llegir els llavis i que ens entenguen les persones sordes o amb dificultats auditives. I és que, des de l'inici de la pandèmia, les mascaretes han sigut una barrera a la comunicació, sobretot per a aquelles persones que necessiten el suport de l'expressió facial. Hui és el Dia Mundial de l'Implant Coclear i la nostra companya Elena Tamarit ha acompanyat i ha donat suport a una acció de l'Associació d'Implantats Coclears de la Comunitat Valenciana al Mercat Central de València.

La campanya de hui pretén conscienciar sobre l'ús d’aquestes mascaretes amb finestra transparent perquè les persones amb problemes auditius s’hi puguen comunicar. S’han repartint 300 mascaretes per les diferents parades del mercat central i, també, un distintiu de “comerços accessibles”. Amb aquesta acció s’inicia la Setmana de l'Audició, que acabarà el 3 de març amb la celebració del Dia Mundial de l'Audició.

Elena Tamarit ha parlat amb la presidenta de l'Associació d'Implantats Coclears de la Comunitat Valenciana, Laia Zamora, que explica que l'implant coclear consisteix en una intervenció quirúrgica per a la col·locació d'un dispositiu que transforma els senyals acústics en senyals elèctrics i permet a moltes persones recuperar l’audició perduda. A Espanya hi ha vora 18.000 persones amb implant coclear i a la Comunitat Valenciana es superen els 2.000 casos.

Les mascaretes opaques han alçat una barrera que dificulta la comunicació per a estes persones i l’associació ha lluitat molt perquè les administracions públiques promoguen l'ús de les que tenen finestra.

Segons la presidenta de l’associació, la col·laboració per part de les institucions governamentals en suport de les persones amb problemes d’audició és fonamental. I assenyala que els governs no només “es van oblidar” de les persones sordes en la primera fase de la pandèmia, sinó que les carències pel que fa a les necessitats del col·lectiu ja existien amb anterioritat a la pandèmia. Ara celebren la nova normativa que contempla l’ús d’aquestes mascaretes comunicatives, però continuen reivindicant una millora en l’accessibilitat a alguns tractaments, ja que són tecnologies cares que no sempre estan subvencionades. “Necessitem treballar perquè els governs ens tinguen en compte en els pressupostos”, ha assegurat als micròfons d’El dia À Punt. Entre les particularitats de la mascaretes comunicatives destaca que entre el 20 i el 30 de la mascareta és una part plàstica transparent que facilita la lectura de llavis.

Jana Beneito, es va quedar sorda als 9 anys i quan els audiòfons ja no funcionaren es va sometre a una operació d’implant coclear. Ara és una voluntària de l'associació d'implants coclears de la Comunitat Valenciana i ens ha compartit els problemes de comunicació que generen les mascaretes opaques. “Tens la sensació que eres més dependent. És una barrera per a la comunicació. Però t’has de llevar la vergonya i dir sóc sorda”, ha explicat a El Dia À Punt.

Sens dubte, es tracta d’una “finestra” oberta a la comunicació i a l’eliminació de les barreres i dificultats d’alguns col·lectius.