Els bombers de València i el porter de l'edifici cremat a Campanar, medalla d'or al mèrit de Protecció Civil

El govern espanyol declara zona catastròfica l'enclavament del barri valencià on va ocórrer la tragèdia que va costar deu vides humanes el passat 22 de febrer

Diversos bombers municipals de València treballen en la zona de la finca incendiada
Diversos bombers municipals de València treballen en la zona de la finca incendiada / Bombers de València
05 de març 2024 - 15:34

El govern espanyol, a través del Consell de Ministres, ha declarat aquest dimarts les dues torres arrasades pel foc en el devastador incendi del barri de Campanar com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil, el que abans coneixíem com a zona catastròfica. A més, a proposta del Ministeri de l'Interior s'ha aprovat la concessió de deu medalles al Mèrit de la Protecció Civil a persones, serveis d'emergència i forces de seguretat en reconeixement de l'actuació durant la tragèdia ocorreguda el passat 22 de febrer a València que va emportar-se deu vides. Entre els guardonats destaquen els bombers, tant municipals com els del cos provincial, i també Julián García, el porter de la finca devastada que va avisar porta per porta el veïnat i va evitar una desgràcia major.

La ministra d'Educació i portaveu de l'executiu, Pilar Alegría, ha informat de la declaració de l'enclavament de Campanar i d'altres àrees repartides en sis comunitats autònomes més com a zones afectades per emergències de protecció civil ocorregudes entre el 21 de juny de 2023 i el 26 de febrer. Aquesta consideració implica ajudes directes de l'administració i altres mesures per a pal·liar els danys patits. El cost econòmic d'aquesta mesura no s'ha pogut quantificar encara, ha assenyalat Alegría, però les primeres estimacions parlen d'aproximadament uns sis milions d'euros.

Pel que fa als reconeixements, el Ministeri de l'Interior ha informat que s'ha concedit la medalla d'or al Mèrit de la Protecció Civil amb distintiu roig per a premiar aquelles persones que arriscaren la pròpia vida per a protegir el veïnat de l'immoble incendiat i rescatar-los. Del conserge Julián García, que també ha sigut distingit per la Generalitat, han remarcat que gràcies a l'"actuació valenta" que va tindre "se salvaren moltes vides". La mateixa distinció s'ha atorgat al cos de bombers de l'Ajuntament de València, encarregats de dirigir l'emergència i que salvaren "desenes de persones amb la seua professionalitat i valor", així com al Consorci Provincial de Bombers de València, adscrit a la Diputació de València. Durant l'operatiu de rescat set bombers municipals van patir lesions de diversa consideració per intoxicació, falta d'oxigen, colps i cremades; fins i tot dos requeriren ingrés d'urgència en l'UCI.

D'altra banda, s'ha premiat amb la medalla de plata al Mèrit de la Protecció Civil al Tercer Batalló d'Intervenció en Emergències de la Unitat Militar d'Emergències (BIEM III), la Prefectura Superior de Policia de la Comunitat Valenciana i la Policia Local de València. La mateixa distinció s'ha concedit als membres de l'Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil de València, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències —dependent de la Generalitat Valenciana—, l'Equip de Resposta Immediata d'Intervenció Psicosocial (ERIE) de la Creu Roja, i el Servei d'Emergències Sanitàries de la Generalitat Valenciana. En tots els casos s'ha reconegut "l'exemplaritat extrema i l'alt nivell d'eficàcia demostrat" per aquests cossos d'emergència. La ministra Pilar Alegría ha aprofitat per a reiterar en nom del govern espanyol el seu "reconeixement i agraïment més sincer" a tots per la seua labor en el sinistre de Campanar.

També et pot interessar

stats