Vora 1.000 milions de persones al món estan en risc de pèrdua auditiva

Un dels objectius del Dia Internacional de la Sordesa és conscienciar la població que es poden evitar hàbits que causen la pèrdua d'audició

Vora 1.000 milions de persones al món es troben en risc de pèrdua auditiva / À Punt NTC

Aquest diumenge es tanca la Setmana Internacional de les Persones Sordes, coincidint amb el Dia Internacional de la Sordesa, que se celebra l'últim diumenge de setembre a tot el món amb diversos actes per a visibilitzar i conscienciar sobre la pèrdua i la cura auditives.

Segons l'Informe Mundial de l'Audició de l'OMS del 2021, es preveu que per a l'any 2050 hi haja 700 milions de persones amb problemes greus de pèrdua d'audició. En l'actualitat hi ha 1.000 milions d'adults i joves amb risc de patir pèrdua auditiva permanent, que es podria evitar modificant hàbits diaris com l'ús d'auriculars durant més d'una hora al dia o reduint el volum excessiu són dos dels problemes més destacats.

El mateix estudi també indica que el 2019 la pèrdua auditiva relacionada amb l'edat va ser la tercera causa més alta de discapacitat a escala mundial i la principal causa per a adults majors de 70 anys.

A Espanya, cinc de cada mil infants cada any amb sordesa o pèrdua auditiva. Per a tractar-les és important que el menor siga diagnosticat els primers mesos de vida. Amb una bona adaptació d'audiòfons o un implant coclear i una correcta rehabilitació del llenguatge mitjançant la logopèdia, es podria aconseguir un desenvolupament del llenguatge el més semblant a la normalitat, sense dificultats per a seguir una escolarització normal. Però si des del naixement fins als 3 anys el xiquet no és adequadament diagnosticat i tractat, el seu desenvolupament pot veure's compromés.

Els efectes de la pandèmia en les persones sordes

La comunicació per a les persones sordes s'ha dificultat amb l'arribada de la pandèmia. L'ús de les mascaretes redueix la intensitat de la veu de la persona que està parlant, sobretot en les freqüències més agudes, que són les que donen intel·ligibilitat. A més, redueix la informació visual perquè aquestes impedeixen la lectura labial.

Per a contrarestar els efectes i facilitar la comunicació han sorgit iniciatives com les mascaretes transparents, o la que Sanitat ha posat en marxa perquè les persones sordes puguen ser ateses a les cites mèdiques no presencials. Es tracta de donar a escollir a la persona la possibilitat d'utilitzar el sistema SVisual, en el qual un intèrpret s'encarrega en temps real que la comunicació entre pacient i personal sanitari siga fluida i sense pèrdua d'informació, o a través de videotelefonada, dirigida a les persones que bé perquè la seua pèrdua auditiva no és total, o bé perquè utilitzen un implant coclear poden comunicar-se amb el personal sanitari sense necessitat d'intèrpret.

També et pot interessar

stats