Els voltors, grans aliats contra el canvi climàtic, en perill d'extinció

Aquest dissabte se celebra el Dia Internacional del Voltor, una au que té Espanya com el territori més important per a la seua protecció a escala mundial

Aquest dissabte se celebra el Dia Internacional del Voltor / À Punt NTC

És possible que els voltors siguen uns dels animals menys apreciats, bé per la seua condició de carronyers o perquè no compleixen el que alguns identifiquen com un cànon de bellesa, però aquests ocells en perill d'extinció són una gran ajuda per a lluitar contra el canvi climàtic.

Com cada primer dissabte de setembre se celebra el Dia Internacional del Voltor, una jornada en la qual es posa en relleu el seu valor en els ecosistemes i la seua importància a l'hora d'evitar la propagació de malalties zoonòtiques. Aquests ocells necròfags han demostrat ser un efectiu servei de neteja, ja que en alimentar-se de restes d'animals eliminen també perillosos residus orgànics com l'àntrax que, d'una altra forma, podrien transmetre's a altres animals i a les persones.

De la mateixa forma, la seua acció és molt positiva en la lluita contra el canvi climàtic en reduir els gasos d'efecte d'hivernacle. També cal destacar les últimes dades que fan referència a la seua aportació a l'economia de l’estat, en estimar que anualment engulen unes 9.000 tones de carronya, la qual cosa equivaldria a 1,5 milions d'euros.

En aquest sentit, Espanya és el territori més important per a la protecció dels voltors, sent la llar de més del 90% d'aquestes aus de tot Europa. Tanmateix, l'espècie es troba en perill d'extinció: de les 23 espècies de voltors que existeixen, 16 estan en la Llista Roja de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa).

La principal amenaça són les intervencions humanes. La proliferació de parcs eòlics provoca nombroses col·lisions i també es produeixen morts en ingerir animals contaminats. Especialment preocupant és l'enverinament per diclofenac, un medicament antiinflamatori utilitzat en veterinària que va provocar un desastre mediambiental a l'Índia i que ha causat alguna mort a Espanya.

No obstant això, les mesures per a la seua protecció són esperançadores i en l'última dècada s'han incrementat les poblacions a la península Ibèrica, si bé a escala internacional resulta necessari lluitar per la seua conservació.

També et pot interessar

stats