Visitem la zona d’exclusió del volcà de La Palma

El sender del con és un camí creat expressament perquè els científics arriben tan prop com siga possible del volcà

El volcà de Cumbre Vieja es troba en fase posteructiva i molts científics hi acudeixen per a estudiar el comportament / À Punt NTC

Els reporters d’À Punt NTC han recorregut el sender del con a La Palma, un camí creat expressament perquè els científics arriben tan prop com siga possible del volcà Cumbre Vieja. El primer que crida l’atenció és la mida de la pedra que arriba fins al mateix camí. "Podem trobar unes pedres xicotetes, es tracta de material magmàtic que ha eixit del volcà", diu Elena Sánchez, vulcanòloga de l’Institut Geogràfic Nacional.

Un any després de l’erupció, el sistema general del volcà està en una fase posteruptiva, amb molta presència de gasos que emanen des dels diferents cràters. Per això, molts treballadors de CSIC i de l’Institut Geogràfic Nacional recorren els voltants amb mesuradors a la mà. D’aquesta manera, poden comprovar quant de gas hi ha present a l’ambient i com està comportant-se el volcà.

En són moltes, les cases que es van perdre i moltes, les imatges que hem vist de construccions soterrades sota tones de cendra. "Va ser tan dur que moltes vegades em plantejava si volia seguir treballant com a vulcanòloga; és a dir, tot plegat tenia una cara molt amarga", recorda la vulcanòloga.

Els experts asseguren que les probabilitats que el volcà torne a despertar-se són molt baixes. "No ha succeït mai en erupcions històriques, seria molt estrany", sentencia Sánchez.

També et pot interessar

stats