La Palma ret homenatge un any després als damnificats per l'erupció del Cumbre Vieja

L’illa intenta recuperar-se de la catàstrofe que ha capgirat el dia a dia del seu veïnat

Volcà de Cumbre Vieja, a l'illa de la Palma, en una imatge de la seua primera nit en erupció, la d'aquest diumenge
Volcà de Cumbre Vieja en la primera nit en erupció, fa un any / Reuters

Aquest dilluns 19 de setembre es compleix el primer aniversari de l’erupció del volcà de Cumbre Vieja a l’illa de La Palma. L’activitat del volcà es va detindre després de 85 dies, el 13 de desembre, però les conseqüències encara hi són visibles.

La població local intenta recuperar-se d'una catàstrofe que els va capgirar la vida. La llengua de lava va sepultar totes les cases, comerços o platanars, la principal font d'ingressos de l'illa juntament amb el turisme, a mesura que avançava cap a la mar.

La tasca de la comunitat científica va ser essencial en l'observació de l'evolució de l'erupció, evitant així conseqüències més dramàtiques. És per aquest motiu que, aquest diumenge, s'ha retut homenatge als vulcanòlegs, geògrafs, geòlegs i sismòlegs, que van participar en aquest moment històric. La ministra de Ciència, Diana Morant, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, han estat presents en un acte replet d'anuncis, organitzat a Santa Cruz de La Palma.

Morant ha aprofitat l'esdeveniment per a anunciar la creació d'un centre nacional de vulcanologia amb seu a les illes Canàries i Bolaños, per la seua banda, ha assegurat que, una vegada que els focus s'han apagat, "el govern no s'oblida de La Palma i no se n'oblidarà fins que l'últim habitant de l'illa no reconstruïsca el seu projecte de vida". 

Aquest dilluns, serà ell mateix qui encapçale, de la mà del president de les Illes Canàries, Ángel Víctor Torres, la reunió de la comissió mixta per a la reconstrucció de l'illa. Alguns dels assumptes que es tractaran en la reunió van ser analitzats dimarts passat en la Comissió Interministerial per a la reconstrucció de la Palma, en la qual es van analitzar les noves mesures del govern central per a pal·liar els efectes de l'erupció volcànica.

Entre elles, el reial decret aprovat pel Consell de Ministres que concedeix a Canàries una subvenció de 6,5 milions d'euros per a finançar l'adquisició de materials de primera necessitat destinats a 609 famílies afectades per l'erupció del volcà. Segons fonts de l’executiu, ja s’ha mobilitzat el 77% dels 555 milions d'euros en ajudes per a La Palma.

El crit desesperat de les persones afectades 

La plataforma d’afectats pel volcà, però, considera que les ajudes directes els arriben "per degoteig" i han convocat una manifestació silenciosa a les 19:30 hores per a protestar per la "nefasta gestió" de les administracions. El president de l'associació, Juan Fernando Pérez, ha lamentat en un comunicat les "actituds imperdonables" dels responsables públics, entre les quals en destaca "complaença, silenci i oblit".

Fernández critica que estan condemnant-los a "romandre en un absurd segon pla, a l'espera de la misericòrdia de les administracions" i lamenta que les ajudes estiguen arribant "per degoteig".

Aquesta protesta s'afegeix a la concentració que aquest diumenge va congregar més d'un centenar dels veïns de Puerto Naos, evacuats des de l'inici de l'erupció volcànica, que es van reunir al carrer per a expressar indignació i exigir solucions urgents. Consideren que ni les administracions ni la comunitat científica han donat respostes ni alternatives davant la delicada situació i dubten de la letalitat de les concentracions de CO₂ i de l'origen de les emanacions.

També et pot interessar

stats