L’ensenyament valencià no universitari protagonitza la primera vaga general en deu anys

Segons els convocants, el seguiment general de la vaga ha sigut del 68%. Un balanç que contrasta amb les dades de la Conselleria d’Educació, que la qualifica de fracàs total per només tenir un 21,5% de seguiment en col·legis i instituts 

Manifestació en defensa de l'ensenyament públic a València / À Punt NTC

Primera vaga general educativa no universitària en deu anys a la Comunitat Valenciana. Part del sector de l’ensenyament ha aturat este dijous l'activitat docent per a protestar contra les polítiques educatives del Consell —format per PP i Vox—, en una acció convocada per Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, on s’integren les ampes, sindicats de docents i d’estudiants. 

Segons els convocants, i amb dades de les 18:00 hores, el seguiment general de la vaga a tot el territori valencià és del 68%. Per províncies, a València el seguiment ha sigut del 71%, a Alacant del 69% i a Castelló del 65%. Un balanç que contrasta amb les dades de la Conselleria d’Educació, que la qualifica de fracàs total per només tenir un 21,5% de seguiment en col·legis i instituts. A la convocatòria de vaga s’han afegit diverses concentracions al llarg del matí, que han reclamat la defensa de l'educació pública, de qualitat i en valencià, i han denunciat especialment l’anomenada llei de llibertat educativa —en tramitació parlamentària— que, diuen, segrega, retalla i relega el valencià.

Clamen contra la retallada del valencià, el districte únic i la precarietat dels professionals

Entre les preocupacions dels convocants està la retallada del valencià a les aules: “sota el pretext de la llibertat educativa es camufla un arraconament i una marginació del valencià”, denuncia el representant d’Escola Valenciana, Voro Golfe. També assenyalen les conseqüències del districte únic sobre l'escola pública: “Els estudis que s’han fet per les universitats demostren que el districte únic és segregador”, assegura la secretària de política educativa de CCOO PV, Cristina Sánchez. 

A més, els manifestants denuncien retallades en la construcció de nous col·legis i la precarietat laboral dels professionals de l'educació. “El professorat del País Valencià estem a la cua en retribucions i a la cua en salaris de tot Espanya”, apunta el representant de l’Ensenyament d’UGT-PV, Kilian Cuerda.

Les protestes del matí han tingut el suport dels representants polítics de l'oposició i esta vesprada hi ha previstes més manifestacions a València (18:00 hores), Alacant (18:00 hores) i Castelló de la Plana (19:00 hores).  

Marxa fúnebre a l’EOI d’Alacant

Coincidint amb esta vaga, hui també han eixit al carrer el professorat i alumnat de l'Escola Oficial d'Idiomes d'Alacant. Protestes que fan cada dijous davant de les portes del centre, però que este matí han convertit en una marxa fúnebre en silenci. Protesten així per la reducció de places en les escoles d'idiomes per al pròxim any.  Una davallada que, segons diuen, suposarà l'eliminació de 244 grups i 61 professors a tota la comunitat. La marxa ha acabat en la delegació territorial de la Conselleria d'Educació.

També et pot interessar

stats