Les EOI valencianes denuncien "retallades inaudites" en espanyol per a estrangers, èuscar o àrab

La Conselleria d'Educació manté que de les 94.089 places ofertades en el present curs només es van matricular 56.922 alumnes, un 61%

EOI - SINDICATS DENUNCIEN RETALLS

Cada any, al voltant d’aquestes dates, les escoles oficials d'idiomes (EOI) valencianes reben instruccions per part de la Conselleria d'Educació que els permeten articular l’oferta del curs següent. El document, en concret, especifica l’oferta total de grups que tindrà cadascuna de les 25 escoles i 25 seccions valencianes, però enguany especifica també, i per primera vegada, un nombre màxim de grups per llengua, segons han explicat les responsables d'alguns centres en À Punt NTC. Això, sumat a la reducció en el nombre de places, comporta que les retallades s’apliquen, sobretot, a certes llengües. 

Una d'aquestes en què s’ha produït “una autèntica escabetxina” segons detalla Helena Lozano, directora de l'EOI de Benicalap, és l'espanyol per a estrangers, una llengua que en els últims cursos ja era de les que més demandants deixava fora. Lozano explica que aquests grups “reben anualment més del doble de sol·licituds de les places que s’ofereixen”, i en conseqüència, molta gent es queda en les llistes d’espera. L’alta demanda d’aquests cursos s’explica, en part, perquè la certificació de coneixement de la llengua és un dels requisits en els processos de sol·licitud de residència. 

Però no és l'única: de les setze llengües que s'imparteixen a les EOI valencianes, nou patiran retallades en el curs 2024-2025. A més de l'espanyol per a estrangers, trobem l'àrab, l'èuscar (que deixarà de ser presencial), el finés, el francés, el grec modern, el neerlandés, el polonés o el portugués. "Hem detectat una retallada generalitzada en algunes llengües com l'àrab, el grec modern i l'èuscar", manifesta Beatriu Cardona, portaveu de STEPV. Cardona, a més, afig que des que dijous passat van rebre les indicacions de l'administració valenciana, estan calculant l'abast de les retallades, però que aquesta és una tasca complicada perquè, segons apunta, "Educació no publica les dades de manera transparent i hem d'anar recollint-les escola per escola".

Quasi un 8% menys d'oferta educativa per al curs que ve

Així, segons ha pogut calcular À Punt NTC amb la informació que li han traslladat 17 de les 25 escoles oficials d'idiomes, la reducció de grups per al curs 2024-2025 respecte a l'any anterior seria d'un 7,94%. I és que, tot i que aparentment alguns centres guanyen en nombre de grups —com l'EOI d'Alacant o la de Castelló de la Plana— en la major part dels casos aquest augment es deu al fet que l'EOI virtual desapareix i l'ensenyament en línia haurà de ser assumit per les escoles.

"Com a professor interí, ja estic fent les maletes"

Des dels centres educatius, denuncien que aquesta reorganització deixaria professors i professores amb places fixes sense poder completar els seus horaris i en una situació d'incertesa als interins. "El problema de retallar en idiomes complets és que, per exemple, al nostre centre tenim dues places fixes de francés i ara no tindrem hores suficients per a cobrir-les", explica Lozano, directora de l'EOI del barri de Benicalap, a València. Un exemple similar expliquen que ocorrerà al centre d'Alzira, on es perden quatre grups d'italià i quatre més de valencià, i en els dos casos hi ha dos professors amb destinació definitiva que no tindrien hores suficients per a completar l'horari.

"Com a professor interí, ja estic fent les maletes", assegura en una entrevista en À Punt NTC Garikoitz Knörr, professor interí d'èuscar a l'EOI de Saïdia, a València. Explica que al conjunt del territori valencià hi ha quatre professors i professores de basc, tres dels quals són interins i solament una persona ocupa una plaça estabilitzada. Amb la conversió de tots els grups d'aquesta llengua a la modalitat en línia, entén que no hi haurà faena per a tots quatre. "Està bé mirar les xifres, però l'aprenentatge de les llengües hauria de ser un servei públic i promoure un coneixement de qualitat de totes les llengües de l'Estat", matissa.

Adrià Jaén és professor d'àrab de l'EOI de València i considera que aquesta reorganització és "torturar l'educació pública". Apunta que es tracta d'una "llengua de futur" i que també és la llengua "dels nostres veïns, no només de la mar, sinó també de carrer". Valora les retallades com "un retrocés sense pal·liatius".

El professorat i l'alumnat de les EOI valencianes ja han convocat "una concentració d'urgència" davant de la Conselleria d'Educació el dimecres 17 d'abril amb l'objectiu de demanar a l'administració valenciana una "rectificació en les propostes de retallades d'idiomes i grups inaudites".

Educació ha detectat que solament s'ocupa el 61% de l'oferta d'idiomes

La Conselleria d'Educació manté que aquesta reorganització permetrà optimitzar els recursos de les EOI i que les noves adaptacions es faran "tenint en compte la condició del professorat, respectant el professorat funcionari de carrera i estabilitzat" i que "ni se suprimiran places ni es desplaçaran els docents".

Segons Educació en el present curs es van oferir un total de 94.089 places entre grups d'ensenyament formal i complementaris. No obstant això, la matrícula total va ser de 56.922 alumnes, la qual cosa representa el 61 per cent d'ocupació sobre oferta. A banda s'apunta que hi ha una mitjana d'abandonament del 32%.

També s'han observat grups "amb una presència mínima d'alumnat, amb classes que no arriben als cinc alumnes", una circumstància que en alguns casos es repetia en diversos torns del mateix idioma i nivell, fet pel qual s'ha proposat agrupar-los per al curs que ve.

També et pot interessar

stats