El veïnat de la Malva-rosa forma una cadena humana contra la proliferació del mercat de la droga al barri
Demanen un pla integral que incorpore el vessant social, educatiu, sanitari i urbanístic per a “eliminar la imatge de la Malva-rosa associada a la degradació"
Els veïns i veïnes del barri de la Malva-rosa de València fa anys que reivindiquen una solució amb un pla integral “d’envergadura” contra el mercat de la droga centrat en la zona de les conegudes com a Casetes Rosa, un grup d'habitatges de protecció oficial del barri marítim. La delinqüència i inseguretat social que genera aquest nucli de compravenda de droga amenaça la tranquil·litat dels habitants de la zona i des de l'associació veïnal Amics de la Malva asseguren que “n’estan farts”.
Aquesta mesura transversal que proposen no arriba i ara entre 200 i 300 habitants de la zona s’han congregat aquest dissabte a les 11:30 h al llarg de tota l’avinguda de la Malva-rosa en una cadena humana que ha arribat fins al carrer dels Quatre Cantons. Famílies i veïns amb pancartes han clamat, amb crits i càntics en tot el perímetre, una "solució seriosa" que tinga en compte els diversos vessants: el social, l’educatiu, el sanitari i l'urbanístic. "Volem eliminar la imatge de la Malva-rosa associada a la degradació", ha afirmat contundent Pau Díaz, portaveu de l'associació.
Fa un any que l'associació veïnal va reprendre les manifestacions per a fer pressió, i a l'octubre es van congregar ja centenars de persones per a mostrar-ne el malestar. “Veure toxicòmans passejant amunt i avall o tindre descampats en lloc de places en condicions dignes fa que augmente la degradació i que tot el barri es veja afectat”, explica Díaz.
Ara, reclamen una segona reunió amb l’alcaldessa María José Catalá, i les regidories pertinents, "a la qual es va comprometre el govern actual”, segons apunten. Catalá va visitar la zona el 29 de novembre, però des de l’associació asseguren que “no s’han rebut notícies des d’aleshores”. Al mateix temps asseguren que, de moment, no han vist cap senyal als pressupostos municipals on “s’atenguen les peticions del barri”.
Sol·liciten una intervenció de les diverses administracions
Alhora, Díaz va més enllà i sol·licita per a aquest pla transversal una intervenció més significativa i ambiciosa amb una “coordinació entre l’administració central, autonòmica i municipal com ja ha passat en altres barris i zones deprimides”.
No demanem més policia, necessitem eliminar el focus de marginació i exclusió social per a atacar l’arrel del problema
El col·lectiu veïnal rebutja mesures "cosmètiques i simplistes”. “No demanem més policia, necessitem eliminar el focus de marginació i exclusió social per atacar l’arrel del problema, d’altra manera sempre es reproduirà”, denúncia Díaz. I llança un avís: “No volem transmetre una imatge de barri fosc, en pena o amb sols ràbia, tot el contrari, les nostres lluites són combatives, però també alegres, familiars i esperançades amb un futur millor. No tenim vergonya de viure en un barri obrer, estem orgullosos de ser-ho”, conclou Díaz.