Un grup de veïnes i veïns de la Malva-rosa recupera les patrulles ciutadanes contra toxicòmans

L’associació veïnal del barri de València es desmarca de la iniciativa i l'Ajuntament insta els participants a abandonar-la

Patrulles Malvarrosa

El veïnat del barri de la Malva-rosa (València) continua convivint dia i nit amb el problema de la droga, la inseguretat i degradació que aquesta genera en el barri. Toxicòmans que consumeixen a la vista de tots, parcs i cantons plens de xeringues, brutícia i deixalles, robatoris, baralles i violència al carrer i gent major amb por d’eixir de casa a soles. La situació, que pateix el barri des de fa dècades s’ha agreujat els últims anys, segons els residents.

Cansats d'una situació que consideren insostenible, un grup de veïns ha decidit unir-se de manera espontània i, comboiats a través de les xarxes socials, ixen cada nit en patrulla amb un objectiu clar: fer fora els toxicòmans del barri.

Un equip d’À Punt ha estat amb ells per a conéixer com és una nit a les Casetes Rosa, punt crític d'aquest emblemàtic barri del Marítim.

“És insuportable la vida que tenim amb ells (els toxicòmans)”, assegura Juan José Agredano, un dels membres d’aquesta patrulla veïnal. “Volem un barri digne, volem la seguretat dels nostres majors, dels nostres fills. Les persones majors ja no poden anar a traure diners a soles, han d’anar sempre acompanyades d’algú perquè tenen por”, ha lamentat. Aquest veí assegura que l’Associació de Veïns i Veïnes de la Malva-rosa s'ha desmarcat d'aquesta iniciativa.

“L’Associació s’ha desvinculat de nosaltres, no vol fer aquestes patrulles i nosaltres, a través de les xarxes socials, ens ajuntem i fem la ronda. Intentem fer fora els toxicòmans del barri i netejar cartons, matalassos, etc.”, assenyala.

Tampoc l’Ajuntament ni la Generalitat s’han posat en contacte amb ells per a interessar-se per la situació, ha explicat. Per contra, destaca el suport i el “bon tracte” de la Policia cap a ells. “Estan d’acord amb nosaltres; entenem que tot açò ve de dalt, ells són treballadors, però ens fan costat en tots els possibles”. 

Un altre veí, que prefereix no donar el seu nom, explica que la situació ara mateix és encara pitjor que fa tres dècades i recorda amb pena que aleshores les autoritats “anaren contra nosaltres, en lloc de donar-nos suport”, en referència a la càrrega policial contra el veïnat que es manifestava als quatre cantons en defensa del seu barri, l'octubre del 1991.

Aquest veí coincideix també a subratllar la por i inseguretat que es viu al barri. “És molt fort eixir del supermercat i veure aquesta pobra gent demanant, passejar pel carrer i veure’ls dormint a les voreres; es fan les seues cabanyes, fan les seues necessitats en qualsevol lloc, abans dormien als caixers”, relata l'home amb paraules una mica menys dures cap als drogoaddictes.

Sense “cap violència” cap als toxicòmans

Així mateix, assegura que l’actuació de les patrulles amb els toxicòmans no implica cap tipus de violència. “No som agressius, només els diem que per favor se’n vagen, que ací no els volem, que entenem la seua malaltia, però no volem robatoris ni delinqüència”.

 Així, explica que volen “fer les coses bé i sense agressivitat” per a tindre un “barri net”. “Volem que la gent major vaja tranquil·lament pel carrer i que els xiquets cresquen i tinguen un bon record del seu barri”

Precisament, tenim ocasió de comprovar de primera mà com actua aquesta patrulla veïnal quan el grup s’acosta a una dona que es disposava a consumir per a retraure-li la seua conducta.

“No me'n sent orgullosa”, els respon ella, i afegeix que té una xiqueta de deu anys. “Aleshores, ix de la droga, bonica, o almenys intenta-ho”, li retrau aquest veí. Finalment, entre tots, fan que la dona se’n vaja, avergonyida.

L'Associació de Veïns es desmarca de les patrulles i reclama l'acció de les administracions

Des de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Malva-rosa sostenen que han denunciat constantment “la situació que es viu al barri derivada del tràfic de drogues, el consum als carrers, els actes vandàlics, la inseguretat i la degradació que pateix la zona”. Alhora demanen més presència policial al barri i insten l’Ajuntament a posar en marxa el Pla de les Casetes Rosa, que ja es va treballar amb l’anterior govern municipal.

“Entenem la desesperació de tot el veïnat, arriba l’estiu i la situació es complica considerablement, però no compartim algunes situacions que estan donant-se de prendre la solució per la nostra mà. La solució ha de vindre de part dels polítics, dels governs”, ha explicat Elena Borbolla, presidenta de l'associació veïnal.

L'Ajuntament insta el veïnat a no participar en les patrulles

Per la seua banda, el regidor Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de València, Jesús Carbonell, ha demanat als veïns que abandonen aquestes patrulles i confien en les forces policials. Ha explicat que s'hi ha reforçat la presència policial, habitual ja a la zona i recorda que el Consistori té definit un pla integral per al barri que inclou mesures socials i urbanístiques. 

Dimarts vinent hi ha prevista una reunió entre representants de l'associació veïnal i l'Ajuntament de València.

També et pot interessar

stats