30 anys de la revolució de les mares a la Malva-rosa contra la droga

Una manifestació recordarà aquest dijous de vesprada el conflicte que es va viure en una zona farta de conviure amb la inseguretat i la por derivada del tràfic i consum d'estupefaents

El programa de Canal 9, 'Dossiers', va estar en la primera manifestació en 1991

Ara fa 30 anys que els veïns de la Malva-rosa van dir prou a la venda i consum de droga al barri. Els poders públics prometien solucionar el problema, però els veïns, sobretot mares, van passar a l’acció, cansats que els fills convisqueren amb la droga cada dia, la por i la inseguretat. Es queixaven que les autoritats els responien bones paraules però sense cap fet. I prengueren la iniciativa fent piquets al carrer. El conflicte va esclatar. I la resposta de les forces de seguretat no es va fer esperar.

“Tinc un fill de 17 anys. A l’entrada de casa li van posar una navalla al coll per a llevar-li 200 pessetes de la compra. I als mesos, un grup de sis gitanos ionquis van pegar a ell i a un amic una pallissa que va arribar amb la cara plena de sang. No hi ha dret. I com el meu cas, tot els veïns tenen un cas semblant”, explicava un veí del barri a la televisió pública valenciana.

A ningú li era indiferent el tema. “A aquests drogoaddictes, com el meu fill, no se’ls ha de pegar perquè són carn de cementiri. S'ha d'anar als camells, als que la venen”, aportava el pare d’un drogoaddicte.

La reacció veïnal va tindre una resposta contundent. “Em preocupa més la gravetat que siguen més de 2.000 les persones que han perdut momentàniament la raó i el que significa la convivència en un estat democràtic, el respecte a les lleis i a una policia democràtica”, explicava Francisco Granados, delegat del govern a la Comunitat Valenciana el 1991. 

Tres dècades després, el conflicte encara no està superat. L'Associació Veïns i Veïnes de la Malva-rosa Amics de la Malva ha convocat una manifestació aquest dijous a les 19:30 hores amb el lema "Per una Malva-rosa digna, habitable i sense drogues" per a recordar el conflicte que es va viure en una zona farta de conviure amb la inseguretat i la por derivada del tràfic i consum d'estupefaents i que encara perviu.

També et pot interessar

stats