La variant òmicron impulsa una onada de rècord de contagis amb la letalitat més baixa de la pandèmia

Santi Cremades, matemàtic de la UHM, preveu un creixement exponencial i una incidència acumulada de contagis per damunt de 1.500 després de festes

Prova PCR
Prova PCR / Ricardo Rubio (EP)

La meitat dels malalts crítics ja són per covid-19. És la tensió hospitalària que fa témer el col·lapse en alguns hospitals com el General de Castelló o els de Dénia i Torrevella. La variant òmicron fa parlar ja d'una onada de rècord de contagis amb la letalitat, això sí, més baixa de la pandèmia.

Segon Nadal amb pandèmia, però l'òmicron l'ha fet de rècord. Santi Cremades, matemàtic de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH), ha destacat a À Punt que sense comptar la primera onada, que està mal mesurada, "estem en l'onada amb més contagis amb bastant diferència de la resta".

Si el comparem amb Nadal passat, la incidència acumulada s'ha multiplicat per tres. De 323 casos de fa un any als vora 1.000. Para aquest expert matemàtic, "la pujada és tan exponencial que una mica després del dia de Reis estarem per damunt de 1.500 de IA i en alguns llocs per damunt de 2.000".

La pressió hospitalària no va paral·lela als contagis

La bona notícia és que la corba exponencial dels contagis no es dibuixa paral·lela a la de la pressió hospitalària. Marisa Blasco, presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, apunta que "la situació és més benigna, però és preocupant perquè ja està fregant el col·lapse".

Aquest dimarts hi ha 951 malalts de covid-19 en planta, 173 a les UCI. Fa un any, eren 1.746 els ingressats als hospitals, 278 en crítics. Per a Cremades, "sense cap taxa de vacunació, tindríem unes 500 persones setmanals mortes i en UCI 700".

Ocupació dels hospitals

Els ingressos han caigut a la meitat respecte a Nadal passat. Tot i això, gran part dels departaments de salut estan en risc molt alt de disponibilitat a les UCI.

Als hospitals de Torrevella, la Ribera, Alcoi i Dénia els malalts de covid ocupen quasi el 50% dels llits. Baixa al 25%, en el cas dels hospitals Generals de València i Alacant i amb només 2 malalts de covid ingressats, l'ocupació a l'Hospital d'Elx està per davall del 10%.

Marisa Blasco ha reconegut que "és oficial que s'ha desprogramat tot el que es pot i s'han ampliat espais on es pot". "Si ara rondem els 200 espere que no passem dels 300"

I una altra corba que s'aplana és la de la letalitat. El, Matemàtic de la UMH. "Mai ha arribat a taxes tan baixes com les que tenim ara que estan per davall de 0,1%".

També et pot interessar

stats