El coronavirus es desboca a les grans ciutats a tres dies de Cap d'Any

El risc extrem tiny de roig el mapa valencià: tots els departaments sanitaris, en màxim nivell d'alerta per circulació de la covid-19

Llargues cues al Parc Tecnològic de Paterna per a realitzar-se una prova PCR, dijous passat
Cues llargues al Parc Tecnològic de Paterna per a fer-se una prova PCR, dijous passat / Kai Försterling (Efe)

La cinquena onada de la pandèmia a la Comunitat Valenciana agafa embranzida a velocitats de vertigen i desboca la incidència del coronavirus en pràcticament el conjunt del territori, espentada per la nova variant òmicron. En un context marcat per l'absència de restriccions sanitàries —llevat de l'exigència del certificat covid per a accedir a determinats espais com ara restaurants o locals d'oci—, l'explosió de contagis és especialment notable als grans nuclis de població.

A només tres dies de les celebracions de Cap d'Any, totes les ciutats de més de 20.000 habitants estan en risc extrem per transmissió del SARS-CoV-2, segons els paràmetres del semàfor del Ministeri de Sanitat. Així es desprén de l'última actualització feta pública aquest dimarts per la Conselleria de Sanitat Universal amb dades del 26 de desembre, que mostra com les 65 ciutats més poblades —concentren 3,7 milions de valencians i valencianes— registren incidències disparades per damunt dels 500 casos per cada 100.000 habitants. Quasi la meitat, ciutat de València inclosa, dupliquen aquest llindar d'alerta i freguen o superen el miler de positius a catorze dies.

El creixement en les últimes setmanes és exponencial, en línia amb el que està passant en tot Espanya —on s'ha comptabilitzat com sisena onada—, sobretot després del pont festiu de desembre. En algunes ciutats la incidència arriba a multiplicar-se per quatre i per cinc en a penes una quinzena, com ara a Algemesí (1.432,74), Aldaia (1.220,35), Paiporta (1.157,88) o Quart de Poblet (1.029,45). Els registres més disparats als municipis grans se situen a Ontinyent (1.702,97 d'incidència acumulada), Alfafar (1453,61) i Altea (1445,16).

L'àrea sanitària València - Doctor Peset, líder d'incidència

La pandèmia no dona treva en cap racó del territori i anticipa un mes de gener, ja de 2022, amb xifres de transmissió de rècord. Els 24 departaments de salut de la Comunitat Valenciana enfilen el que resta del període nadalenc en màxim risc de circulació del coronavirus. Tots estan en risc extrem, amb Elx-Crevillent com la zona amb la taxa més baixa (531,19 casos per cada 100.000 habitants) i València - Doctor Peset obrint el rànquing (1.190,45).

Aterrant a l'àmbit municipal, més del 60% de localitats presenten incidències pròpies del risc extrem en el darrer balanç de Sanitat Universal. Són 332, quasi el triple que fa dues setmanes (amb data del 12 de desembre hi havia 128 municipis en aquest escenari epidemiològic). Fontanars dels Alforins (3.441,08), Orba (3.315,41) i Sellent (2.864,58) encapçalen el top tres: en el primer i tercer cas es tracta de localitats menudes, d'a penes uns centenars d'habitants, on hi ha certa distorsió de l'estadística per l'escassa població.

Un poc més avall en la llista, però també amb xifres desorbitades, apareixen altres municipis de més envergadura (vora 5.000 habitants), com ara Bellreguard (2.511,91), Énguera (2.218,97) i el Verger (2.166,06). Davant la proliferació de casos, l'Ajuntament d'Énguera ha decidit suspendre uns tallers de dansa infantils previstos per a dijous després que s'hagen superat el centenar d'infeccions entre el veïnat en les últimes dues setmanes.

La pandèmia avança també sense control en punts de la Marina Alta, com ara Benissa (1.674,34), Pego (1.539,52) o Teulada (1.471,89).

Només 112 poblacions valencianes, una de cada cinc, mantenen a ratlla el virus i se situen en un escenari de circulació controlada. És el que comporta incidències per davall de 50. En aquest grup, sols el Fondó dels Frares, al Baix Vinalopó, supera el miler de veïns i veïnes censats.

També et pot interessar

stats