Valoracions forenses, assessorament i entrevistes amb les víctimes: el protocol amb menors en risc de violència vicària

A la Comunitat Valenciana funcionen dotze unitats forenses especialitzades que assessoren la justícia

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia amb major nombre de menors en risc de violència vicària / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia amb major nombre de menors en risc de violència vicària. Perquè s'activen els protocols de valoració de risc per part de la policia i els jutjats ha d'existir una denúncia per violència de gènere. Des de fa dos anys funcionen en tot el territori una dotzena d'unitats de valoració forense integral, amb un equip especialitzat en medicina forense, psicologia i treball social, que assessoren jutges i jutgesses.

"En el cas que hi haja fills menors i se sol·licite, fan una valoració integral forense de quin és el risc i la situació en què es troba aquella víctima", ha explicat Raquel Marco, advocada especialista en violència de gènere.

Tant els advocats de les víctimes com des dels jutjats de família o de violència de gènere poden també demanar informes a especialistes en psicologia forense que detecten senyals d'alarma en els menors.

A banda d'entrevistar-los, tenen en compte denúncies, atestats i antecedents a l'hora de fer els informes. "A vegades podem arribar a detectar si hi ha una repetició de discursos: què ens està dient la mare en la denúncia, què ens està dient la mare en l'entrevista… i resulta que els detectem idèntics en els menors quan estan en visites amb aquest progenitor" ha assegurat Mar Lluch, psicòloga forense.

Perquè les víctimes coneguen els passos a seguir, l'assessorament és clau. “Què és una ordre de protecció, quines mesures es poden demanar, què passarà a partir d'ara” ha enumerat Marco.

L'any passat, 72 menors valencians tenien activat el seguiment per risc de violència vicària.

També et pot interessar

stats