València debat sobre el futur de la implantació de la setmana laboral de quatre dies

Els casos en què s’ha implantat fins ara demostren que el canvi no només té beneficis socials i millora la conciliació, sinó que també augmenta la productivitat

València acull una cimera internacional que debat el futur de la implantació de la setmana laboral de quatre dies / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de maig 2022 - 17:10 Actualitzat: 27 de maig 2022 - 21:53

València acull durant aquest divendres i dissabte una cimera internacional per a debatre el futur de la implantació de la setmana laboral de quatre dies. Damunt la taula s’han posat diferents experiències, on els actors implicats han assegurat que reduir el temps de treball no sols té beneficis socials i millora la conciliació, sinó que també augmenta la productivitat. La base de la proposta és treballar només 32 hores a la setmana repartides en quatre dies, i cobrar el mateix sou. Aquest model d’horari és el somni de moltes persones, però ja s’ha convertit en una realitat per a algunes empreses.

La Comunitat Valenciana és pionera en aquest nou model productiu per fomentar la conciliació i, segons ha confirmat el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, en Les notícies del matí d’À Punt, aquest mes de juny s’aprovarà el pla d’ajudes per a les empreses que vulguen provar d'implantar aquesta jornada. Un canvi en el model laboral actual que a mesura que es va posant en marxa es va confirmant que “no només és possible, sinó que comença a ser necessari”, afirma. 

En el debat que ha tingut hui han participat diversos líders polítics i sindicals, a més del món acadèmic i empresarial, i s’han tractat casos d’èxit aplicant l’experiència. Així el diputat al Congrés per Compromís, Joan Baldoví, ha destacat que la valenciana és la primera administració en tot el món que posa un marxa un programa pilot per posar en pràctica la jornada de 32 hores. I, d’altra banda, el diputat al Congrés per Més País, Íñigo Errejón, ha afirmat que el seu partit s’ha inspirat en el projecte d’ajudes a les empreses de la Comunitat Valenciana.

Pel que fa als casos pràctics, a Nova Zelanda hi ha diverses empreses que han implantat aquesta jornada amb resultats molt positius. El director d’una d’elles, Andrew Barnes, assegura que des que l’implantaren la seua plantilla “està més sana, és més feliç, s’implica més en l’empresa i és molt més productiva”. 

Però no cal anar-se’n tan lluny per a trobar models d’èxit, a la Comunitat Valenciana, la cadena de restaurants La Francachela és pionera en la implantació de la jornada de quatre dies també amb èxit. La seua fundadora, Maria Álvarez, explica que en hoteleria les jornades són “infinites” i que “cal crear bons llocs de treball que donen valor i sentit a la gent”. A més, assegura que des que canviaren el model horari han transformat l’empresa per dins, millorant els processos, i que això els ha fet ser “una empresa millor”.

Però la setmana de 32 hores no és només millor per als treballadors i treballadores, com ja s’està demostrant, sinó que també aporta beneficis mediambientals perquè es redueixen els desplaçaments.

Díaz advoca per fórmules de flexibilització

A la cimera ha participat també la vicepresidenta segona i ministra de treball, Yolanda Díaz. Ha advocat per no centrar el debat sobre la reducció del temps de treball en la possibilitat d'implantar una setmana laboral de 32 hores, sinó en el fet d'anar cap a fórmules de flexibilització, com una bossa d'hores o excedències formatives com en els "models nòrdics".

En qualsevol cas, ha destacat que la cimera és de màxima actualitat i interés perquè "el dret del treball naix de la mà de la discussió del temps del treball", per la qual cosa s'ha mostrat disposada a reflexionar sobre "quan i com treballar" i com opera aquest temps en la productivitat.

Garamendi ho considera un "debat electoral"

El president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha dit aquest divendres a Múrcia que la implantació de la setmana laboral de quatre dies s'emmarca en "els debats per a guanyar eleccions", i ha afirmat que "en aquests moments són necessaris cinc dies".

"Estem en eleccions permanents i estem en política, i nosaltres no fem política, alcem empreses", ha dit Garamendi, qui, no obstant això, ha assegurat que no parlaran de l’assumpte fins que no arribe a la taula de negociació perquè "depén del sector i de l'empresa".

Perplexitat per part dels sindicats

Els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, respectivament, s'han mostrat "perplexos" després de les declaracions de Garamendi i han assenyalat que "amb aquesta patronal no anem a cap lloc". Els sindicalistes han defensat la necessitat de comptar amb organitzacions empresarials "amb una visió més moderna, del segle XXI i no tant cap endarrere".

Així mateix, han defensat que la setmana laboral de 32 hores significa "afavorir i enfortir els nostres instruments des del punt de vista del desenvolupament econòmic i personal" i han lamentat que les afirmacions de Garamendi són "poc pensades o molt retrògrades", i que estan fetes des del punt de vista dels empresaris que "en lloc de pensar en l'economia del demà, pensen en el compte de resultats a curt termini sense fer cap tipus de canvi".

D’altra banda, Sordo ha advertit que és diferent implantar la setmana laboral de quatre dies com a "experiment puntual" per a veure com evoluciona que "pensar que les jornades es puguen reduir a 32 hores a canvi de comptar de manera sistemàtica amb recursos públics per a pal·liar el seu efecte en les empreses". 

També et pot interessar

stats