Nomdedéu avança que el pla d'ajudes a la jornada de quatre dies s'aprovarà al juny

València acull un congrés internacional en què es debatran els avantatges de la jornada de 32 hores, ja que el director de Labora destaca que "treballem més de 110 hores més que la mitjana europea i som menys productius"

Enric Nomdedéu en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El projecte d'ajudes per a les empreses valencianes que aposten per la jornada laboral de 4 dies o de 32 hores setmanals està previst que s'aprove al mes de juny. Ho ha avançat en Les notícies del matí el secretari autonòmic d'Ocupació i director general de Labora, Enric Nomdedéu.

El programa tindrà una durada de tres anys. Les empreses que s'hi adherisquen rebran 9.000 euros per cada persona treballadora durant el primer any i podran renunciar-hi sense cap compromís si no els funciona, ja que "és experimental". En el primer any se subvenciona el 100%, el segon el 50% i el tercer el 25%.

Nomdedeu ha remarcat la "voluntarietat" de la proposta i el "benestar mediambiental i social" que comportaria la jornada de quatre dies. Segons ha explicat, la idea parteix de la creença amb base científica que les empreses que millor funcionen són les que tenen un millor balanç empresarial, social i mediambiental. "Aquesta és una mesura que afecta com a mínim 10 dels 17 objectius de desenvolupament sostenible".

Així, ha comentat que és evident que representa un avantatge des del punt de vista mediambiental, "amb menys desplaçaments de vehicles". També des del punt de vista social, ja que "tenim un percentatge d'accidents laboral que es concentren a última hora". Per tant, "si la gent treballa a gust i contenta s'estabilitzen les plantilles i això és bo per a les empreses".

Poc productius amb el sistema actual

La proposta de Labora parteix de la base que som poc productius comparats amb els països del nostre entorn: "Treballem 110 hores més que la mitjana europea i som menys productius".

Per tant, el secretari d'Ocupació proposa "una millora en els sistemes de producció" que puga fer possible reduir la jornada, ja que "es treballa igual que fa 100 anys, quan hi ha hagut avanços tecnològics i tècnics".

Amb les ajudes i una millor organització es pretén resoldre el problema de tindre un bon balanç econòmic en canviar a la jornada de 4 dies o 32 hores. "Creiem que la mesura no funcionarà per decret sinó de manera experimental i acompanyant les empreses amb ajudes públiques", ha remarcat el director de Labora.

Congrés internacional

València acull aquest divendres i dissabte un congrés internacional en què es debatrà sobre els avantatges d'aquesta jornada de 32 hores. Hi estan convidats representants polítics, sindicals i acadèmics de diversos països. Un congrés en què "es podran escoltar diferents experiències d'empreses a les quals els està funcionant la jornada de 4 dies".

També et pot interessar

stats