La Generalitat subvencionarà les empreses que vulguen experimentar la jornada laboral de 32 hores

Les veus expertes asseguren que la jornada de 32 hores repartida en 4 o 5 dies augmenta la productivitat, la salut de la plantilla i la seua fidelitat a l'empresa

La jornada laboral de 32 hores comença a prendre forma a al Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La jornada laboral de 32 hores pren forma a la Comunitat Valenciana gràcies al fet que la Generalitat ha activat una subvenció per a les empreses que vulguen experimentar-la. 

Les empreses que hi accedisquen rebran 5.492,19 euros per cada treballador o treballadora durant el primer any de subvenció, 2.746,10 el segon i el tercer 1.373,05, mentre la plantilla passarà a fer jornades setmanals de 32 hores repartides en 4 o 5 dies. Durant aquests tres anys l’empresa haurà d’avaluar l’impacte econòmic, social i mediambiental de la nova jornada. I si no els ha anat bé sempre hi poden renunciar. 

Per a gaudir de la subvenció caldrà que l’empresa tinga un acord previ amb la representació legal de les persones treballadores i un Pla de Millora de la Productivitat per al qual comptaran amb l’ajuda de l’IVACE.

Així ho ha explicat el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomededéu, durant la presentació de la Cimera Internacional de la Setmana de Quatre Dies (Four Day Week International Summit), que tindrà lloc els dies 27 i 28 de maig al complex esportiu i cultural de La Petxina, a València. És un esdeveniment organitzat per LABORA, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, i que compta amb el suport de l'Ajuntament de València, així com de la plataforma internacional Four Day Week Global i del centre d'investigació britànic Autonomy.

És rendible una jornada de 32 hores?

Un estudi publicat en el Cambridge Journal of Economics afirma que si a Espanya es reduïra 5 hores la jornada laboral es crearien uns 560.000 llocs de treball nous i baixaria l'atur 2,6 punts. A més, els salaris pujarien 3,6 punts, cosa que revertiria en el producte interior brut, que també pujaria 1,4 punts. 

Beneficis de la jornada laboral de 32 hores
Beneficis de la jornada laboral de 32 hores / À Punt NTC

El professor associat d’Economia Aplicada de la Universitat de València Joan Sanchis afirma que la jornada de 32 hores millora tant la productivitat de la plantilla com la salut i la motivació. “Si hi ha una major possibilitat de conciliar i el treball és flexible, hi ha una major vinculació amb l’empresa i aquesta és més capaç de retindre el talent”, explica. 

Però no només les veus expertes en economia tenen clars els beneficis de la jornada de 32 hores, també els responsables d’algunes empreses comencen a descobrir els aspectes positius del canvi. És el cas de la directora de People and Culture, Magdalena Beltrá, que afirma que afavorir la conciliació ajuda a incrementar la producció en un 40%; o del director executiu de Deka Labs, que explica que en la seua empresa mesuren la productivitat atenent a la qualitat del producte que entreguen, més que en les hores invertides. 

Això sí, no totes les empreses ho tenen igual de fàcil per a adoptar aquest nou tipus de jornada. Per a les empreses tecnològiques és més senzill perquè tenen més possibilitats de flexibilitzar els horaris i treballar des de casa. 

També et pot interessar

stats