La vacunació dels adolescents: abans del curs escolar o quan els toque?

Sense acord entre les comunitats i Sanitat, la consellera Barceló aposta per vacunar només els joves amb patologies que no els permeten acudir a les classes

imatge d'arxiu de la vacunació a una adolescent
imatge d'arxiu de la vacunació a una adolescent / Shutterstock

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes tenen pendent encara el debat sobre la conveniència de vacunar els adolescents abans que comence el curs escolar 2021/2022, o bé quan els corresponga per torn d'edat.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, es tracta de quasi quatre milions d'espanyols: hi ha un total de 3.948.296 joves que formen part del grup d'edat de 12 a 19 anys.

En roda de premsa conjunta amb la ministra d'Educació, Isabel Celaá, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va explicar que la idea seria incloure aquest punt en l'estratègia de vacunació si així ho acorda el Consell Interterritorial de Salut, previ debat en la comissió de salut pública i la ponència de vacunes.

De fet, en el consell celebrat aquest dimecres algunes comunitats autònomes van defensar la vacunació amb dosis de Pfizer a la població de 12 a 16 anys abans de l'inici del pròxim curs.

Per contra, representants sanitaris d'altres comunitats es van oposar a un avançament i van advocar per continuar el procés de vacunació per trams d'edat, de manera que, "quan arribe" el torn d'aquest col·lectiu juvenil, es faça la vacunació.

A la Comunitat Valenciana, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ja va advertir fa uns dies que l'estratègia inicial és vacunar només aquells estudiants que tinguen entre 12 i 17 anys que no puguen assistir amb normalitat a les classes per les patologies que presenten o perquè reuneixen certs requisits que els ho impedeixen. Segons la consellera, en cap cas s'ha plantejat inocular la vacuna a tota aquesta franja d'edat de manera completa abans de l'inici del curs escolar.

En les últimes tres setmanes, el grup d'entre 10 a 19 anys va ser un dels que ha registrat més contagis i una incidència acumulada més elevada.

No obstant això, les dades epidemiològiques a Espanya mostren que les persones de 50 a 59 anys, de 40 a 49 i de 30 a 39 anys tenen més risc d'hospitalització, ingrés a l'UCI i mort que els adolescents i preadolescents.

Actualment no hi ha, per tant, una posició comuna entre les diferents comunitats autònomes. La Junta d'Andalusia, per exemple, té previst vacunar els adolescents que estudien als instituts abans que a mitjan setembre comence el pròxim curs.

A Catalunya, el conseller d'Educació ha anunciat que els alumnes de 12 a 16 anys seran vacunats als mateixos instituts si el calendari d'immunització d'aquesta franja d'edat coincideix amb l'inici del curs el setembre, com a manera de facilitar-ne el procés.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va donar el vistiplau perquè al col·lectiu d'adolescents entre 12 i 15 anys se'ls puga administrar la vacuna de Pfizer-BioNTech a finales del mes de maig, en considerar que els efectes secundaris que podrien patir són els mateixos que la resta de la població. I alguns països europeus ja han planificat aquest procés. Romania és el primer país europeu que posa en marxa la vacunació en aquest col·lectiu. I França començarà a vacunar els adolescents entre 12 i 18 anys a partir del 15 de juny.

També et pot interessar

stats